El comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, ha insistit aquest dijous en el compromís de la Unió Europea per "continuar pressionant" els Estats Units en matèria aranzelària. En concret, Sefcovic ha esmentat al sector del vi i l'alcohol: la Comissió Europea buscarà reduir la tarifa que s'aplica a aquesta categoria de productes en futures converses amb els EUA, ha especificat en una roda de premsa.
El plantejament de Sefcovic suposaria una millora de les condicions del pacte per escrit que la Unió Europea i els Estats Units han segellat aquest dijous per posar fi a la guerra comercial, i que preveu un aranzel del 15% en la majoria de les vendes europees als Estats Units. Impactarà, doncs, en les exportacions de vi i les begudes espirituoses (alcohols amb una certa graduació, com el rom, whisky, brandi, ginebra o vodka) que es veuran afectats per aquest aranzel màxim del 15%.
"Desafortunadament, no aconseguim incloure aquest sector [vi i alcohol] entre els que seguirien en el nivell de nació més afavorida. M'agradaria afegir una paraula important, i és que no ho hem aconseguit encara", ha manifestat el comissari europeu. "Les portes no estan tancades per sempre. Això és molt important per a nosaltres, treballarem amb els nostres socis nord-americans per obrir el nombre de sectors en els quals ens agradaria veure aranzels més baixos", va dir Sefcovic.
Els únics productes que han aconseguit excepcions a l'aranzel del 15% són els recursos naturals no disponibles a Amèrica, avions i peces d'avió, productes farmacèutics genèrics i precursors químics. Washington, a més, garanteix que es limitarà al 15% el que s'apliqui a tots els productes farmacèutics o semiconductors.
Certa sintonia per renegociar
Fonts comunitàries consultades per Efe es van mostrar convençudes que els seus homòlegs nord-americans comparteixen amb Brussel·les la visió que es tracta d'un tipus de productes "que ambdós costats manufacturen i gaudeixen" i en el que s'aprecien especialment "els valors locals i les tradicions". El sector del vi, va reconèixer l'esmentada font, està lleument menys equilibrat que el de les begudes espirituoses, però també es tracta d'un producte que es ven "en gran quantitat" en restaurants nord-americans.
La mateixa font va apuntar que l'equip negociador europeu percep "receptivitat i sensibilitat" per part dels seus homòlegs nord-americans en aquest sentit i va dir que "espera" veure resultats en pròximes converses, encara que no va precisar quan podrien produir-se avenços.
Catalunya entre els territoris perjudicats
Els aranzels al vi i l'alcohol, en el cas de Catalunya, tindran una afectació directa, ja que el sector és un exportador net als Estats Units. En el cas del cava, es posa en risc la venda de 17,6 milions d'ampolles de la DO Cava, que té al país nord-americà el seu tercer mercat. "És evident que nosaltres, que som exportadors per naturalesa, el que volem és el lliure comerç. Els aranzels són traves al lliure comerç i no som un producte estratègic, per tant, no hauríem de tenir cap classe d'aranzel", raonava fa uns mesos el president de la DO Cava, Javier Pagès.
A més, l'Associació Vinícola Catalana (AVC) determina que el mercat nord-americà és el segon en importància per al vi català, per la qual cosa, una nova taxa del 15% afegida als costos actuals suposaria "una vegada considerable" per al sector. La mesura afectarà especialment algunes zones que tenen als Estats Units un client destacat, com els vins del Priorat.
Davant d'aquesta incertesa, hi ha cellers que estan negociant amb els compradors americans repartir-se les noves despeses. Altres d'elaboradors intenten buscar mercats alternatius i consolidar els europeus, principal destina del vi i el cava català.