Els països de la Unió Europea (UE) han acordat aquest divendres fixar un topall al preu del petroli rus de 60 dòlars per barril. Es tracta d’una mesura que forma part del paquet de represàlies contra Moscou acordades amb el G7 per la guerra contra Ucraïna, informen fonts diplomàtiques citades per l’agència Efe. Tot i això, el topall no afecta directament al bloc comunitari perquè a partir de dilluns aplicarà un embargament total al cru que importa Rússia, excepte el que compra Hongria per l’oleoducte. Ara bé, les navilieres europees tindran prohibit transportar el petroli rus a tercers països si es ven a un preu superior a l’establert.

L’acord polític garanteix que, si el preu de mercat baixa de 60 dòlars el barril, el topall s’actualitzarà de tal manera que almenys estigui un 5% per sota del qual tingui en el mercat. Polònia ha aixecat el veto que ha mantingut els darrers dies, ja que pretenia que el topall pactat entre els 27 fos bastant inferior als 65 dòlars que va acordar el G7. En canvi, Grècia, Malta i Xipre pretenien que el preu fos superior, per no malmetre el negoci de les seves navilieres, que transporten gran part del cru que Moscou envia fora de les seves fronteres. A canvi de desbloquejar l’acord, Polònia ha aconseguit el compromís dels seus socis europeus per accelerar el novè paquet de sancions contra Moscou. L’acord polític d’aquest divendres s’haurà d’adoptar formalment en els pròxims dies.

Càstig per aquells que intentin esquivar les sancions contra Rússia

D’altra banda, també aquest divendres la Comissió Europea ha proposat castigar fins amb un màxim de cinc anys de presó aquells que intentin esquivar les sancions contra Rússia acordades en l'àmbit europeu, amb l’objectiu de fer més efectives les mesures restrictives imposades per la guerra d’Ucraïna. Amb aquesta mesura, Brussel·les vol també facilitar la confiscació dels actius russos congelats, “perquè per això fa falta una condemna penal”, ha dit el portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand, en roda de premsa. Tot i que s’ha negat a assenyalar cap país en particular, Wigand ha admès que en alguns estats membres certes conductes són considerades simples “faltes administratives”.

Eludir o intentar evitar sancions serà delicte

Brussel·les vol a més evitar llacunes i que hi hagi jurisdiccions a la UE “més favorables que altres, on és menys problemàtics eludir sancions”, ha afegit el portaveu de Justícia. Segons la proposta, serà delicte eludir o intentar evitar les sancions europees ocultant fons o el fet que una persona és el propietari final. En el cas de les empreses, les sancions serien de mínim el 5% de la facturació mundial total l’any precedent, segons proposar Brussel·les. La proposta estableix normes comunes que facilitaran la investigació, l’enjudiciament i el càstig de les infraccions de les sancions en tots els estats membres per igual, acabant amb les llacunes existents.

"A partir d'enguany, Europa viurà sense petroli rus. Moscou ja ha deixat clar que no subministrarà petroli als països que donin suport a la limitació de preus contra el mercat", ha escrit *Ulyanov en el seu compte de Twitter i en altres xarxes socials. "Molt aviat la UE culparà a Rússia per utilitzar el petroli com a arma", ha vaticinat el representant del Kremlin en el seu escarit comunicat.

La UE ha adoptat fins a la data vuit paquets de sancions contra Rússia (i prepara un novè) per la invasió d’Ucraïna. L’aplicació de les sancions, segons l’Executiu comunitari, “mostra la complexitat d’identificar els actius propietat dels oligarques, que els oculten en diferents jurisdiccions a través d’elaborades estructures legals i financeres”. La proposta de Brussel·les “tancarà les llacunes legals existents i augmentarà l’efecte per dissuadir la violació de sancions de la UE en primer lloc”, segons la Comissió. Així mateix, la proposta inclou una llista d’infraccions penals que violen les sancions de la UE, començant pel fet de posar fons o recursos econòmics a disposició d’una persona, entitat o organisme designat o no congelar aquests fons. També penalitza l’entrada o trànsit de persones designades per les sancions en el territori d’un estat membre.

Set països plategen limitar el preu del gas a 160 euros

També en l’àmbit del preu de l’energia, un grup de set països de la UE han plantejat aquest divendres establir un límit al preu del gas de 160 euros per megawatt/hora (MWh), lluny del límit de 275 que va posar sobre la taula la Comissió Europea i que va generar descontentament entre pràcticament totes les capitals europees. La proposta surt d'Itàlia, Grècia, Bèlgica i Polònia, compta amb el suport d'Eslovènia, Malta i Lituània i serà discutida per primera vegada aquest mateix divendres en una reunió d'ambaixadors dels 27 davant la UE, expliquen fonts comunitàries a Efe. Tot i això, els intercanvis diplomàtics rellevants s'esperen dimecres i dissabte de la setmana que ve, quan es prepari el consell extraordinari d'Energia del 13 de desembre que els ministres consagraran al topall del gas, controvertit dossier sobre el qual aspiren a arribar a un acord conjunt aquell dia.