El president dels Estats Units, Donald Trump, ha mostrat aquest dimecres a congressistes republicans una carta d'acomiadament adreçada al president de la Reserva Federal, Jerome Powell, segons han publicat diversos mitjans dels Estats Units com la CBS o el The New York Times. Però poques hores després que es filtrés la conversa, ha desmentit que el vulgui fer fora i ha dit en roda de premsa que és "molt improbable" que el faci fora.
"No descarto res, però crec que és molt improbable", ha dit Trump, que ja fa mesos que expressa obertament el seu rebuig al màxim responsable de la política monetària dels Estats Units. Tot i que Powell és un funcionari de tarannà republicà que el mateix Trump va promocionar l'any 2018, el mandatari fa temps que insisteix que ha d'abaixar més els tipus d'interès per tal de facilitar el fluxe de capitals.
"Té un treball molt fàcil per fer. Saps el que ha de fer? Abaixar els tipus d'interès", ha dit Trump, que ha assegurat que en la conversa amb els polítics del seu partit, "gairebé tots m'han dit que hauria de fer-ho (fer-lo fora)". "Però soc més conservador que ells", ha conclòs.
Es dona la circumstància, no sempre prou per frenar Trump, que el president dels Estats Units no té autoritat per fer fora el president de la Reserva Federal, que en aquest cas acaba mandat el mes de maig del pròxim 2026.
Durant la crisi inflacionària mundial provocada per la invasió russa d'Ucraïna, Powell va apujar ràpidament els tipus d'interès del 0,25% a inicis de 2022 fins al 5,50% el juliol de 2023.
Aquesta política monetària restrictiva, que també va adoptar el Banc Central Europeu (amb un màxim de 4,5% el setembre de 2023), va tenir èxit en la seva missió de contenir la inflació. Després d'arribar a un màxim del 9,1% al mes de juny de 2022, l'alça de preus es va anar moderant i s'ha estabilitzat entre el 2,4 i el 3,7% en els darrers mesos, sempre per sota del 4%, a la potència nord-americana.
Ara bé, mentre que Europa va relaxar molt més la seva política monetària amb rebaixes amb vuit rebaixes en els darrers 10 mesos i actualment està al 2,15% amb inflacions sempre per sota del 3%, Powell s'ha mostrat molt més mesurat i això ha irritat Trump.
La Fed només ha abaixat els tipus dels 5,5 punts de juliol de l'any passat als 4,5 actuals, xifra que es manté inamovible des de finals de l'any passat. La inflació, que va arribar al seu mínim des de 2021 el passat mes d'abril amb un 2,3%, ha tornat a pujar fins al 2,7% al juny, fet que encara dificulta més una baixada de tipus.
En aquests mesos, des que Trump va assumir el poder a principis d'any, ha dirigit una política caòtica basada en amenaces a diversos països i la repressió als migrants. Els constants i canviants anuncis aranzelaris per tal que els països que exportin als Estats Units paguin una taxa per fer-ho són apuntats com a causa de la darrera pujada inflacionària. I el mateix Powell s'ha manifestat en algunes ocasions crític amb aquesta línia.
"Afortunadament, tindrem l'oportunitat de fer un canvi en els vuit mesos vinents més o menys i escollirem algú que sigui bo", ha dit també Trump aquest dimecres, tot deixant clar que, el faci fora o no, la seva confiança en ell és nul·la i Powell té els dies comptats.