El Ministeri de Treball torna a la càrrega amb l'Estatut del Becari, una de les reformes que més s'estan resistint al Departament que comanda la vicepresidenta segona i líder de la formació Sumar, Yolanda Díaz. Al marge dels sindicats, pocs són els suports amb què ha comptat Díaz, encara que la més major de les resistències s'ha donat al si del mateix govern espanyol, ja que els ministres socialistes s'han oposat a aprovar el text que el Ministeri va pactar fa ja dos anys amb els sindicats CCOO i UGT.
Però en Sumar no han donat per perduda la batalla en cap moment i han exigit a Pedro Sánchez que compleixi el compromís que ambdues formacions polítiques van pactar al document programàtic Espanya Avanza on s'inclou l'aprovació de l'Estatut del Becari. Fa unes setmanes, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, va revelar que sotmetria el text a l'aprovació de la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics -el pas previ per a la seva aprovació per part del Consell de Ministres-, un tràmit que es va produir la setmana passada.
Fonts sindicals confirmen a ON ECONOMIA que l'Avantprojecte de l'Estatut del Becari va obtenir el vistiplau de la Comissió que componen els secretaris d'Estat de tots els Ministeris de l'àmbit econòmic. El que aclareix l'aprovació del text en el Consell de Ministres, que podria passar dimarts 29 de juliol, l'últim abans de les vacances del Govern. No obstant això, altres fonts apunten que es posposi al mes de setembre. Des del Ministeri de Treball prefereixen no comprometre's amb una data.
Sense modificacions
Pérez Rey declara que el text que s'ha sotmès al criteri dels ministres socialistes no té grans canvis respecte al pactat amb CCOO i UGT. "Tan sols uns aspectes tècnics", que segons el número dos de Yolanda Díaz havien estat aprovats des d'ambdues organitzacions. Una cosa que reconeixen en Comissions Obreres. De fet, només hi ha una modificació rellevant: el text sotmès a la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics ha elevat la durada de les pràctiques curriculars per als màsters i els doctorats. Així, les hores de pràctiques no podran superar el 33% de la càrrega creditícia total del pla d'estudis, quant a l'anterior esborrany -sotmès a audiència pública-, el límit era inferior, fins al 25%.
No obstant això, des d'UGT insisteixen que el canvi es deu a la contradicció que suposava el límit del 25% en el cas dels màsters i doctorats amb la norma que regula aquest tipus de formació que, explícitament, estableix un límit del 33% per a les pràctiques. Mantenir el 25% hauria suposat que una llei de l'àmbit laboral entrés en coalició amb una norma d'educació, per la qual cosa Treball ha optat per augmentar el número d'hores en les pràctiques pactades en les formacions de màster i doctorat.
Però no gens en la resta dels processos formatius que mantenen els mateixos límits que es van pactar amb els sindicats. En les pràctiques curriculars de grau mitjà les hores de pràctiques tindran un límit del 25% de l'ECTS i en les extracurriculars, tant en estudis de grau mitjà com en el màster i el doctorat, no sobrepassarà el 15% o 480 hores, l'opció més baixa.
Una segona modificació que Treball ha presentat als ministres socialistes és la supressió de la referència a les pràctiques desenvolupades durant els estudis vinculats a títols propis de les universitats. A l'anterior esborrany de l'avantprojecte s'establia que la suma total de pràctiques curriculars i extracurriculars no superi el 25% dels crèdits ECTS de la corresponent titulació. I es matisava: "No obstant això, per a aquells títols propis que tinguin una durada mínima de 60 crèdits ECTS tindran la possibilitat d'establir pràctiques per un període de tres mesos".
Al seu lloc, el text que ha passat per la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics, obvia la referència als "estudis vinculats a títols propis de les universitats". Al seu lloc, fa referència a practicades lligades a "formació permanent". Així, en el cas de les curriculars o extracurriculars d'estudis vinculats al màster de formació permanent de les universitats, no es podrà superar el 33% dels crèdits ECTS del seu pla d'estudis, sumant tant les curriculars com les extracurriculars.
I en el cas de la resta de títols de formació permanent, requereixin o no titulació universitària, la suma total de pràctiques curriculars i extracurriculars no podrà superar les hores corresponents el 25% 100 dels crèdits ECTS de la titulació.
Poques probabilitats
Segons l'opinió dels sindicats, la nova versió podrà passar el filtre del Consell de Ministres que permetrà al Ministeri de Treball i a Sumar apuntar-se l'aprovació d'una reforma que ha tingut fortes resistències dins de la Coalició; però és molt lluny d'acabar al Butlletí Oficial de l'Estat. Pau García, nova secretària de Joventut en CCOO des de l'últim congrés, com Belén Guirao, nova responsable a Ruge -l'organització juvenil d'UGT-, consideren improbable que el text superi el filtre parlamentari.
La negociació de l'Estatut del Becari es va començar a negociar en l'anterior Legislatura i es va quedar a la caixa del Ministeri de Treball amb l'avançament electoral. Díaz va tornar a la càrrega en aquest segon govern de coalició i només va aconseguir un acord amb els sindicats, amb una fèrria oposició de la patronal. I no ha estat l'única oposició. La CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles) s'ha oposat fermament i ha pressionat en els seus àmbits territorials, en especial des de les universitats basques en el PNB i les catalanes a Junts, però també en ERC, que s'han posicionat en contra del text pactat amb els sindicats. Socis parlamentaris del Govern, el que tanca la porta a la seva aprovació al text que podria sortir del Consell de Ministres.
1,6 milions
Entre l'1 de gener de 2024 i juliol d'aquest any, 1,6 milions d'estudiants han realitzat pràctiques entre la modalitat curricular i extracurricular lligades a estudis universitaris o d'FP, segons dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social. Encara que l'Estatut del Becari no ha comptat amb prou consens per tirar endavant, la Seguretat Social va aconseguir aprovar una cotització mínima per als estudiants en pràctiques no laborals. Això sí, a costa de subvencionar el 95% de la cotització, i això suposa que a les empreses i organismes oficials els ha sortit gratis.