La inflació als Estats Units va tornar a baixar a l'abril, per desè mes consecutiu, i es va situar en el 4,9%, una dècima menys que el març, en taxa interanual, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS, en anglès).

Tanmateix, l'índex subjacent, que exclou del seu càlcul els preus dels aliments i l'energia per la seva volatilitat més important, va tancar el quart mes de l'any amb un increment del 5,5%, una dècima menys també que el mes anterior. Per la seva part, els queviures es van encarir un 7,7% interanual, mentre l'energia va anar a l'abril un 5,1% més barata que dotze mesos enrere. En taxes mensuals, la variable general de l'índex va experimentar un avenç del 0,4%, la qual cosa suposa un repunt de tres dècimes, mentre la variable subjacent va estar en el 0,4%, sense canvis des del registre previ.

Pujada dels tipus d'interès

Per fer front a l'alça de preus, el passat 3 de maig, la Reserva Federal va pujar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, en un rang objectiu d'entre el 5% i el 5,25%.

La pròxima possible revisió d'aquesta xifra s'anunciarà el 14 de juny, dia en el qual els responsables de la Fed tornaran a reunir-se i hauran de sospesar els riscos de prosseguir amb la seva política d'enduriment monetari després de la inestabilitat financera desencadenada durant el col·lapse del Silicon Valley Bank (SVB) i que, de moment, ha estat continguda després de l'adquisició del First Republic Bank per part del JP Morgan.

Respecte al PIB, la primera economia del món va créixer un 5,1% en el primer trimestre de 2023. D'aquesta forma, els Estats Units van moderar el seu creixement en un punt i mig en comparació amb els últims tres mesos de 2022, després d'avançar llavors un 6,6%.