El Tribunal Suprem ha admès a tràmit un recurs de cassació presentat per la Fundació Hay Derecho contra la resolució de l'Audiència Nacional que inadmetia el recurs pel nomenament de Mariano Bacigalupo, cónguye de la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, com a conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per falta de "legitimació activa", segons assenyala la mateixa fundació en un comunicat.

L'organització assenyala que el novembre de 2022 va interposar un recurs contecioso-administratiu contra el nomenament de Bacigalupo com a conseller de la CNMV, després d'haver cessat en el seu càrrec com a conseller de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Recorda, així, que per ser vocal de la CNMV es requereix, segons l'article 23.2 c) del Reial Decret Legislatiu 4/2015, de 23 d'octubre, ser persona "de reconeguda competència en matèries relacionades amb el mercat de valors".

"L'experiència professional de Mariano Bacigalupo com a professor de Dret administratiu no sembla demostrar l'existència de l'esmentada competència. A més, el fet que estigués pròxim a finalitzar el seu mandat en la CNMC, un organisme regulador amb funcions no directament relacionades amb les de la CNMV, reforçava aquesta perspectiva", defensa Hay Derecho.

Continua explicant que, tanmateix, l'Audiència Nacional va considerar llavors que la Fundació Hay Derecho "mancava de legitimació activa" per recórrer el nomenament.

Quant a la seva designació com a conseller de la CNMC, recorda que, seguint l'article 15 de la Llei 3/2013, de 4 de juny, els membres del consell, incloent el president i el vicepresident, són designats pel Govern, a proposta del ministre d'Economia i Competitivitat, entre individus de reconegut prestigi i competència professional en l'àmbit d'actuació de la Comissió. Destaca, igualment, que l'àmbit d'actuació de la CNMC consisteix a preservar i promoure la competència efectiva a tots els mercats i sectors productius en benefici dels consumidors i usuaris.

"Encara que és cert que no sempre s'han anomenat per a la CNMC i la CNMV a persones amb la competència reconeguda, tal com ho exigeixen les seves normes reguladores, aquest cas representa un salt inusual: d'un organisme regulador amb un mandat pròxim a expirar a un altre organisme regulador amb un mandat complet per davant. Aquesta situació cobra més rellevància a causa del vincle marital entre el candidat i una ministra del Govern, la qual cosa suggereix la necessitat de precaució per evitar possibles conflictes d'interessos," explica Hay Derecho.

D'altra banda, afirma conèixer el "risc" que, en impugnar aquest nomenament, s'oposés, per part de l'Administració, la seva falta de legitimació activa, la qual cosa en última instància "podria implicar que ningú no pugui sol·licitar la revisió jurisdiccional d'aquest tipus de nomenaments a causa de les escasses possibilitats que algú directament afectat pugui recórrer-los, tant per raons personals com a professionals".

Tanmateix, i després del recurs contra el nomenament de Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d'Estat, la fundació recorda que el Tribunal Suprem va reconèixer la legitimació activa de la mateixa fundació i va estimar el recurs, establint un precedent que "pot contribuir que també s'accepti la legitimació en aquest cas", i que finalment l'Audiència Nacional hagi de resoldre sobre el fons de l'assumpte.

En aquest sentit, Hay Derecho considera "essencial" el reconeixement de la legitimació activa en l'ordre contenciós-administratiu a organitzacions com la seva pròpia fundació que tenen estatutàriament, entre els seus objectius, la defensa de l'Estat de dret mitjançant la interposició de recursos jurisdiccionals "pertinents" i que porten "anys de consolidada trajectòria" treballant sobre aquesta matèria.

Hi ha Dret és una fundació independent sense ànim de lucre que només accepta donatius de persones físiques o entitats que no puguin comprometre la seva neutralitat i independència. La seva missió declarada és promoure accions que proporcionin informació objectiva i independent a ciutadans i líders sobre els problemes de la societat i les seves possibles solucions, "amb especial èmfasi en la regeneració de l'Estat de Dret".

"Somiem deixar a les generacions futures un Estat de Dret a Espanya sòlid i exemplar. Lluitem per una societat de ciutadans compromesos, amb líders capaços i responsables i institucions fortes i eficaces, on prioritzi el bé comú sobre altres interessos", indica en la seva pàgina web.

El seu patronat està constituït per 19 membres (advocats, empresaris, catedràtics de Dret, notaris i enginyers). Aquest òrgan està presidit pel notari Segismundo Álvarez i el seu vicepresident és Pelayo Primo de Rivera i Oriol.