Coincidint amb la celebració del Mobile World Congress, on es presenten les tecnologies més avançades en el sector de les telecomunicacions, el centre d’investigació i2CAT, referent en tecnologies avançades a escala europea, analitza la salut de la digitalització a Catalunya. Així doncs, el consum de casa nostra ens converteix en uns grans consumidors de tecnologia, però cal analitzar en quina freqüència també som exportadors d'aquesta.

Sergi Figuerola,  director del centre de recerca i2CAT, considera que és el gran repte pendent que té Catalunya ara mateix: "Cal generar un ecosistema de generadors, ens falta un gran referent digital i ho dic des del convenciment que la unió fa la força. No podem pensar que estem competint entre nosaltres, sinó amb la resta del món". Amb aquestes declaracions, Figuerola constata com, també des d'un sector tecnològic on es parla sempre d'avenços i millores, el factor humà ho condiciona tot, com a qualsevol altra feina: "Hem de fer un esforç perquè a Catalunya, les empreses i els sectors puguin palpar la tecnologia. És com tot, si no ho entens, ho veus com una amenaça, per exemple que la tecnologia et pot fer perdre llocs de treball i tangiblement poden haver-hi resultats que tenen altres interpretacions en el sentit positiu".

El programa BeGREEN arriba a Catalunya

En aquest cas, un exemple compartit mediàticament són els centres dels grans operadors logístics com Amazon i com, a través de la robotització i automatització , poden estar deixant enrere feines que requerien anteriorment de la activitat humana. "ara bé, algú ha de pensar aquests sistemes, com pot funcionar la distribució. Per tant, hi ha una nova oportunitat a explorar", conclou Figuerola. Per portar a terme aquests dos reptes: el canvi de paradigma social envers la tecnologia, però també l'enfortiment d'un espai digital consolidat a Catalunya, des d'I2CAT posen l'accent en la importància, per exemple, de projectes com el  BeGREEN, on es dissenyen solucions de xarxa amb el focus a la sostenibilitat. 

5 laboratoris nous en menys de dos anys

Aquest projecte impulsat per la Unió Europea té per objectiu el desenvolupament d’una arquitectura de xarxa 6G sostenible i eficient des d’un punt de vista energètic. El personal investigador del centre contribueix al projecte amb el disseny d’optimitzacions de la xarxa impulsades per IA per a la reducció del consum energètic.

El BeGREEN el que vol tenir en compte és el consum elèctric que se'n fa de la tecnologia i posar el focus en les energies renovables o com ser més eficients si es redimensionen els processos. Al llarg del 2024, el centre té prevista l'obertura de cinc laboratoris per a la recerca de les tecnologies 5G i 6G que seran finançats amb 10 milions d'euros del programa UNICO Infraestructuras que promou el Govern d’Espanya dins el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb fons NextGenerationEU.

Aquests laboratoris estaran repartits pel territori català, incloent-hi el Campus Nord de la UPC a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Vilanova i la Geltrú i Móra la Nova i permetran experimentar en diversos àmbits de les tecnologies 5G avançada i 6G, com ara, arquitectures i tecnologies habilitadores del 6G, xarxes d'accés ràdio obertes, mobilitat autònoma i connectada, xarxes no terrestres i criptografia quàntica.