El Comitè Financer del Senat dels Estats Units acusa el banc suís Credit Suisse, adquirit recentment pel seu rival UBS, d'haver estat còmplice en l'evasió d'impostos per part de rics ciutadans nord-americans. Hi hauria amb això contravingut els termes de l'acord assolit amb el Departament de Justícia (DoJ) per a la declaració de culpabilitat de l'entitat helvètica el 2014, la qual cosa hauria facilitat l'ocultació al fisc nord-americà de més de 700 milions de dòlars (646 milions d'euros), informa Europa Press.

La investigació desenvolupada durant aquests dos últims anys sobre el compliment de l'esmentat acord ha descobert violacions importants del tracte amb les autoritats judicials dels EUA, segons ha revelat aquest dimecres el president del Comitè de Finances del Senat, Ron Wyden. La falta d'informació sobre comptes secrets amb al voltant de 100 milions de dòlars pertanyents a una sola família de contribuents nord-americans és entre les troballes.

Després de la sol·licitud d'informació per part del Comitè del Senat dels EUA sobre qualsevol altre compte no declarat pertanyent a ciutadans nord-americans amb més de 20 milions de dòlars, Credit Suisse havia identificat 23 comptes que complien amb aquestes característiques, a falta de més revisions en curs.

Així mateix, la investigació també va donar nova llum sobre la mesura en què els banquers de Credit Suisse van ajudar i van instigar l'evasió fiscal per part de l'empresari nord-americà Dan Horsky, qui es va declarar culpable el 2016 d'un dels casos d'evasió fiscal criminal més grans en la història dels Estats Units.

"Segons les troballes del Comitè, la suma total oculta en violació de l'acord de culpabilitat de Credit Suisse de 2014 és superior a 700 milions de dòlars", ha anunciat Wyden en la presentació dels resultats de la investigació.

"En el centre d'aquesta investigació hi ha els cobdiciosos banquers suïssos i els mandrosos reguladors governamentals", ha afirmat Wyden, recordant que Credit Suisse va obtenir un descompte en la sanció a què es va enfrontar el 2014 per permetre l'evasió d'impostos perquè els executius bancaris van jurar que "deixarien el negoci de defraudar els Estats Units".

"Aquesta investigació mostra que Credit Suisse no va complir aquesta promesa, i l'adquisició pendent del banc no fa creu i ratlla", ha subratllat, assenyalant que els funcionaris del Departament de Justícia han dit que tenen la intenció de prendre mesures enèrgiques contra els infractors corporatius, en particular els reincidents com Credit Suisse.

"Espero que compleixin amb aquest compromís", ha postil·lat el senador demòcrata, per a qui les retallades pressupostàries per part dels republicans han delmat la capacitat de l'IRS (l'AEAT nord-americana) per erradicar aquest tipus de trames d'evasió d'impostos a l'estranger.

Un portaveu de Credit Suisse ha indicat que l'entitat "no tolera l'evasió fiscal", subratllant que, en essència, l'informe descriu problemes heretats, alguns de fa una dècada, mentre que el banc ha implementat àmplies millores des d'aleshores.

"La nostra política clara és tancar els comptes no declarats quan s'identifiquin i disciplinar qualsevol empleat que no compleixi la política del banc o no compleixi els estàndards de conducta de Credit Suisse", ha afegit.

En aquest sentit, el portaveu del banc suís ha subratllat que el nou equip de lideratge de Credit Suisse ha cooperat amb la investigació del Comitè i ha donat suport al treball del senador Wyden, fins i tot respecte a les solucions suggerides per ajudar a enfortir la capacitat de la indústria financera per detectar contribuents nord-americans no localitzats.

Així mateix, ha indicat que Credit Suisse també està cooperant activament amb les autoritats dels EUA, inclòs el Departament de Justícia, per abordar algunes preocupacions sobre conductes o polítiques heretades, i continuarà fent-ho.