El sector elèctric ha sortit a l'uníson per manifestar el seu malestar per la no-convalidació del Reial decret llei antiapagades per part del Congrés. Des de la patronal elèctrica Aelec, que agrupa a les grans companyies elèctriques, han lamentat aquest dimarts -després de conèixer-se el resultat de la votació- la no-convalidació del RDL 7/2025 perquè, segons les elèctriques, "suposa frenar mesures clau per donar accés a la indústria i habitatge que l'està sol·licitant, facilitar la connexió de l'emmagatzemament, la inversió en renovables i adaptar la xarxa a les noves necessitats del sistema elèctric". I el qualifiquen d'"oportunitat perduda" per avançar en la reindustrialització del nostre país, ha remarcat Aelec en un comunicat.
Expert del sector energètic (com PwC) van xifrar aquest dilluns en 200.000 milions d'euros les inversions en joc amb l'aprovació de la norma en el Congrés, quantitat que confirmen des de les elèctriques després d'haver-se conegut el rebuig del text.
Des d'aelēc "reiterem la necessitat que aquestes mesures no es perdin". Així, consideren que la seva recuperació resulta fonamental per avançar en un sistema elèctric més resilient, eficient i preparat per donar servei a la indústria i habitatge que el requereix. Espanya no pot permetre's alentir el seu desenvolupament econòmic per falta d'infraestructura elèctrica.
No han estat els únics. L'Associació d'Empreses d'Energies Renovables – APPA Renovables – ha lamentat igualment el resultat de la votació a fi d'una norma que, segons la seva opinió, "suposava una resposta urgent i necessària als reptes del sistema elèctric actual i bloqueja avanços clau que eren esperats per tot el sector energètic". Segons un comunicat emès per la patronal de les energies renovables, és "especialment gravi-la no-adequació de les fites a la realitat del desenvolupament de la demanda, així com la falta d'impuls a l'emmagatzemament i les renovables tèrmiques.
El projecte no ha tirat endavant en el Congrés pels vots contarios del Partit Popular, Vox, Junts, Podemos i l'organització gallega BNG. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha focalitzat la crítica en el Partit Popular, al que ha acusat de "creure que vota contra el Govern quan "està votant en contra de l'interès general".
Sectors industrials
Però les crítiques empresarials han anat més enllà del sector elèctric. L'Aliança per la Competitivitat de la Indústria Espanyola s'ha afegit al lament de les elèctriques i ha considerat que la decisió de no reduir els peatges elèctrics a la indústria electrointensiva llastarà l'economia espanyola. En una nota remesa en la tarda d'aquest dimarts, l'Aliança explica que la reducció de la factura energètica industrial és un element "imprescindible" per continuar competint en mercats globals amb països com França o Alemanya, que gaudeixen de condicions "molt més favorables".
També diu que és "urgent" escometre una reforma estructural de la factura elèctrica industrial segons les orientacions donades per la Unió Europea (UE), i eliminar els conceptes que no estiguin directament relacionats amb el consum o derivats de decisions de política energètica per traslladar-los als pressupostos generals de l'Estat.
L'Aliança està formada per Aice (combustible), Anfac (automoció), Aspapel (paper), Feique (química i farmàcia), Fiab (alimentació i begudes), Oficemen (ciment), Primigea (matèries primeres minerals), Sernauto (components d'automoció) i Unesidd (siderúrgia), que representen al 60% del PIB espanyol.
Un altre punt essencial, segons l'opinió d'aquesta associació horitzontal de la indústria, era la recuperació del descompte del 80% en els peatges elèctrics per a la indústria electrointensiva, que, com no es produirà, "relegarà a la indústria espanyola al mercat internacional", ha alertat el portaveu de l'Aliança, Carlos Reinoso.