La Sareb, la societat creada per donar sortida als actius immobiliaris dels bancs rescatats, té ja identificats uns 35.000 pisos que podria destinar a lloguer social. El denominat "banc dolent" sumaria aquests habitatges en el futur a uns altres 15.000 immobles de nova construcció.

Després de l'acord entre el Govern d'Espanya i els seus socis parlamentaris ERC i EH Bildu per tramitar la Llei d'Habitatge, aquest diumenge, el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, va anunciar que mobilitzarà fins a 50.000 habitatges de la Sareb per destinar lloguer social, amb preus "assequibles". L'entitat compta ja amb 35.000 pisos per destinar aquest propòsit.

Des que l'Estat volum el control del "banc dolent" l'any passat, el nou equip gestor de la companyia es va encarregar de fer una anàlisi exhaustiva sobre els habitatges de les que disposava, identificant no només la seva localització geogràfica sinó si estaven lliures o habitades.

D'aquesta forma, segons expliquen a Efe fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics, es va concloure que hi ha 21.000 habitatges "acabats, buits i llestos" per poder cedir o vendre a les comunitats autònomes i ajuntaments i que es destinin a lloguer social.

14.000 habitatges estan actualment habitats

D'altra banda, la Sareb explica amb 14.000 habitatges més que actualment estan habitades, però es troben en diferents situacions: llogades o ocupades, en prop de 10.000 casos per famílies vulnerables. És aquí on s'està analitzant cas a cas.

A les famílies vulnerables, expliquen les mateixes fonts, se'ls està oferint un programa de lloguer "molt assequible" i en aquests moments ja s'han aprovat uns 2.000 lloguers d'aquest tipus. A tall d'exemple, una família que pagava el seu lloguer a una immobiliària que va fer fallida i que des d'aleshores volia regularitzar la seva situació.

D'aquesta manera, entre els 21.000 habitatges lliures per posar a disposició de les autonomies i els ajuntaments, més les 14.000 ja habitades, la Sareb compta amb 35.000 pisos perfectament identificats per oferir-los de lloguer social. Aquesta xifra arribaria a l'objectiu de 50.000 habitatges anunciat aquest diumenge pel president del Govern, Pedro Sánchez, quan la Sareb cedeixi terra perquè empreses privades promoguin fins a 15.000 pisos de lloguer social.