El consell de ministres del govern espanyol, dimarts vinent, aprovarà la mobilització de fins a 50.000 habitatges de la gestora d'actius immobiliaris Sareb per destinar-les a lloguer assequible, segons ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la clausura de la conferència municipal del partit, aquest diumenge, a València.

Sánchez ha assegurat que el govern central anirà més enllà després de tirar endavant la primera llei d'habitatge estatal amb un pla de mesures que s'aprovaran la propera setmana per fomentar l'habitatge social i s'ha compromès que Espanya tingui un 20% d'habitatge públic. Actualment, a Espanya únicament hi ha un 3% del parc de l'habitatge en propietat pública, mentre que la mitjana europea se situa en el 9%. En aquest sentit, Sánchez va lloar els "països avançats" que tenen un parc públic que suposa el 20% del total i va remarcar que Espanya vol "emular-los". "Jo tinc aquest compromís amb Espanya: jo vull que Espanya sigui un país amb el 20% d'habitatge públic", ha defensat Sánchez.

Com a primer pas, el consell de ministres aprovarà en la seva pròxima reunió setmanal que la Sareb destini 21.000 habitatges a disposició de municipis i comunitats autònomes; impulsar el lloguer social amb els 14.000 habitatges ja habitats d'aquest parc i promoure la construcció de fins a 15.000 habitatges públics en terres disponibles de la mateixa Sareb, segons han informat fonts del govern central Efe.

El president espanyol ha admès que a Espanya l'accés a l'habitatge continua sent un "problemón", i que pesi que és un "dret constitucional", en la realitat és complicat. Aquesta situació provoca que "els nostres joves tinguin edats inacceptables per accedir a un habitatge i emancipar-se", ha assenyalat Sánchez, abans de remarcar que aquesta situació segrega la societat per barris. Ha explicat que hi ha estudis que indiquen que un 70% de la desigualtat d'un país és producte de la dificultat d'accés a un habitatge digne i ha exposat algunes dades que reflecteixen de manera "eloqüent" el "drama que suposa per a les famílies" els problemes en aquest àmbit.

pedro sanchez
El president Pedro Sánchez en la seva intervenció en València / BLANCA BLAY / ACN

Respecte a la llei de l'habitatge que es va aprovar divendres passat, amb el suport d'ERC i Bildu, Pedro Sánchez ha assenyalat que el fet que hi hagi més oferta pública aconseguirà "amortitzar i controlar de forma millor" l'evolució dels preus. També ha assenyalat que garantirà una accessibilitat més gran a l'habitatge per als joves del país i per tant baixarà l'edat mitjana d'emancipació. El president espanyol s'ha referit a les dades de la Unió Europea dels 27 que Espanya és el quart país en el qual cal fer un sobreesforç financer més important per pagar el lloguer. Al mercat espanyol l'evolució del preu mitjà per metre quadrat ha augmentat un 45% des de 2014 al 2021, percentatge que arriba a l'11% en el cas de l'habitatge en propietat.

En la seva intervenció davant de les bases socialistes, a València, el president del govern espanyol ha carregat contra el PP i les polítiques d'habitatge que es va dur a terme mentre governaven. Segons va criticar, van ser "un rotund fracàs" i van convertir aquest dret en "una mercaderia". Sánchez va lamentar la privatització de tot l'habitatge públic que hi havia i va assegurar que si ara només hi ha un 3% d'oferta pública d'habitatge és precisament per això. Primer, el "vell mantra del neoliberalisme de liberalitzar el terra", el que "es va desfermar la bombolla" immobiliària i l'especulació "a més dels sobrets que van implicar la corrupció"; segon, les bonificacions fiscals que "només van beneficiar als promotors", i tercer, la "privatització a fons voltors d'habitatges públics", ha conclòs.