La comarca del Baix Llobregat integrarà un dels centres logístics d'alimentació més importants del sud d'Europa. Concretament, el municipi de Sant Vicenç dels Horts ha arribat a un acord amb l'empresa STEF, especialista en transport i logística de productes alimentaris a temperatura controlada, per la construcció de la seva nova plataforma logística STEF Barcelona Sud que pretén ser la més gran de Catalunya.

Aquesta nova construcció, que abastarà gairebé 12.000 metres quadrats, s’emmarca en un projecte de regeneració urbana impulsat per STEF amb l’ajuntament, que inclou la creació d’un parc urbà i d’una zona verda en un terreny que s'ampliarà fins els 26.100 m2. Quan tota la nau estigui en ple rendiment, implicarà fins a 200 llocs de treball directes i centenars d'indirectes encara no quantificats. La presentació es farà la setmana que ve i es posarà la primera pedra d'aquesta gran plataforma.

Imagen 2   STEF
Esquema STEF

Com serà aquest hub?

La nova delegació impulsarà la presència d’STEF, amb una interconnexió a la xarxa de carreteres ideal per a tot el país. Estarà especialitzada en el transport i l’emmagatzematge de productes alimentaris congelats a -25 °C, comptarà amb 21 molls de càrrega i prestarà serveis especials d’emmagatzematge i de preparació de comandes, co-packing i zona de descàrrega de contenidors. D'aquesta manera, s'enforteix, també des del sector alimentari, la necessitat cada vegada més urgent de tenir activat el corredor del Mediterrani. Segons el darrer ple del Parlament Europeu a Estrasburg del passat mes d'abril, la intenció és que els països implicats, Espanya i França, es comprometin a tenir-lo tancat el proper 2030, tal com s'ha aprovat sense cap mena de pròrroga damunt la taula.

La ubicació serà accessible mitjançant transport públic, per tal de reduir la petjada de carboni dels seus empleats. També es disposarà de marquesines per a bicicletes, per estimular el recurs a la mobilitat activa. A més, amb "l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels col·laboradors i les col·laboradores", segons explica la mateixa companyia, la instal·lació comptarà amb "amplis locals socials, per posar el focus en l’atenció al benestar a través del disseny dels espais de treball".

Qui és STEF?

STEF compta amb 22.000 treballadors i 270 plataformes a 8 països europeus. El 2023, el grup va obtenir una xifra de negoci de 4.400 milions d'euros. Nascuda a Madrid l'any 1989 sota el nom d'SDF (Serveis de Distribució Frigorífica Ibèrica), té un important centre logístic a Getafe i la seva actual seu catalana està a Santa Perpètua de la Mogoda. També té centres logístics al País Basc, Andalusia, Galícia, La Rioja i el País Valencià.

Més enllà d'Espanya, també té presència a França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Portugal, Suïssa, els Països Baixos i el Regne Unit des d'on estén els seus serveis a un total de 15 països. El grup compta amb 2.700 camions i remolcs frigorífics propis per organitzar el transport de productes alimentaris frescos, congelats i a temperatura controlada. Entre els seus clients figuren indústries alimentàries, majoristes, la gran distribució o la restauració. Aquesta companyia és defineix com un pure player a la cadena de subministrament alimentària i té per objectiu garantir que les persones tinguin els aliments que necessiten allà on els necessiten. STEF és el líder europeu dels serveis de transport i de logística a temperatura controlada, de -25 °C a +15 °C. Juntament amb els clients de la indústria, la distribució i la restauració, desenvolupen una cadena de subministrament cada cop més àgil i connectada, per respondre als canvis en els hàbits de consum i a la transformació dels canals de distribució, des del comerç de proximitat fins a les grans superfícies i el comerç electrònic. 

Amb l’objectiu de mantenir els seus esforços per complir el compromís mediambiental, el Grup aposta per la instal·lació de fred d’última generació que utilitza fluids frigorífics 100% naturals. L’estalvi d’energia és clau i, per això, hi haurà un aïllament reforçat a les parets i el terra, les portes automàtiques i els variadors de potències a tots els equips de fred, així com il·luminació LED al 100 %. Seguint aquesta línia, comptarà amb una planta fotovoltaica per produir localment una part significativa de l’energia necessària perquè la instal·lació funcioni.