No més enllà del que diu l’Estatut. Aquest és l’únic compromís que el president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, ha aconseguit arrancar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre un nou model de finançament per a Catalunya.

“Em comprometo a abordar el debat del finançament autonòmic perquè Catalunya tingui més i millor finançament complint amb els principis de l’Estatut avalat pel Tribunal Constitucional”. Interpel·lat de nou per Guardiola sobre la qüestió, Sánchez ha conclòs: “L’Estatut dona moltes palanques per millorar el finançament de Catalunya i ho volem fer bilateralment, junt amb la Generalitat, però també multilateralment”. El tema del finançament “no és un joc de suma zero, perquè tots els territoris estan connectats. Però abordarem el tema perquè és cert que data del 2009”, hi ha afegit.

Parlant en aquests termes, el president espanyol allunya també la proposta de finançament “singular” per a Catalunya, malgrat que forma part dels acords d’investidura amb ERC i amb Junts.

Sánchez ha fet aquestes declaracions aquest divendres en la clausura de la reunió del Cercle d’Economia, que ha reunit mig miler d’empresaris i directius durant tres dies al Palau de Congressos de Catalunya. El president del govern espanyol no ha dit res tampoc sobre la demanda del Cercle que el mecanisme de solidaritat del model garanteixi l’ordinalitat ni sobre la incorporació de les comunitats de règim foral (Euskadi i Navarra) al model.

I què diu l’Estatut? Parla de “la constitució, en el termini de dos anys, d’un consorci o ens equivalent en el qual participaran de manera paritària l'Agència Estatal d'Administració Tributària i l'Agència Tributària de Catalunya” amb l’objectiu de “gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar els impostos que l’Estat recapta a Catalunya i que no són propis”. Això no ha estat així i és el que ha defensat el PSC en les passades eleccions del 12-M en matèria de finançament, donar compliment a l’Estatut.

Els experts, però, discrepen sobre el fet que l’existència d’un consorci impliqui una quantia de recursos més gran per a Catalunya; en tot cas, suposaria tenir-los abans i no haver d’esperar la liquidació de l’Estat.

El president del govern espanyol ha volgut recordar que des del 2018 Catalunya ja ha obtingut més recursos, gràcies a entregues a compte per valor de 49.000 milions d’euros, que ha qualificat d’”històriques”, als fons europeus i a les inversions en infraestructures. En aquest sentit, Sánchez es compromet a “redoblar les inversions en infraestructures i impulsar obres estratègiques, com el corredor del Mediterrani”. Cap concreció.