Pere Aragonès s’ha acomiadat dels empresaris i la societat civil catalana, congregada a la reunió del Cercle d’Economia a Barcelona, amb una defensa del llegat econòmic del seu Govern i una crida a un acord sobre el finançament de Catalunya. En això ha coincidit amb Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, però no ha estat en l’únic en el que han estat alineats: la necessitat de millorar la productivitat, el tema central de la reunió del Cercle, també preocupa el president en funcions.

“O hi ha un acord per al finançament, o la Catalunya dels 8 milions no la podrem pagar. O hi ha un canvi estructural en el model de finançament, o serà molt difícil pagar l’estat del benestar”, ha expressat Pere Aragonès en la sessió inaugural de la reunió del Cercle, que s’allargarà fins divendres al migdia, quan Pedro Sánchez protagonitzarà la sessió de clausura.

20240522 CERCLE ECONOMIA 2024   Montse Giralt 011
Jaume Guardiola i Pere Aragonès / Foto: Montse Giralt

Tradicionalment, el president de la Generalitat i l’alcalde de Barcelona inauguren aquestes jornades, i Aragonès no ha volgut faltar a la cita tot i la seva derrota del 12 de maig i el posterior anunci que no recollirà l’acta de diputat i deixarà la primera línia política. L’encara president ha defugit comentar les negociacions per formar Govern i fer vaticinis sobre el futur president i ha preferit fer un balanç de la seva legislatura pel que fa a l'economia.

Aragonès ha defensat que deixa el país millor del que el va trobar en l'àmbit econòmic, amb “estabilitat i fortalesa tot i les dificultats, com la inflació”. En aquest sentit, s’ha referit a millores tant pel que fa a indicadors com el PIB i l’ocupació, també pel que fa al model productiu i fins i tot financer: “Quan vam començar la legislatura, el deute de la Generalitat era del 37%. L’acaba al 29%, que serà del 23% amb la condonació de part del FLA”.

En el terreny industrial i empresarial, ha recordat notícies com les de la instal·lació d’empreses com Kronospan, Lotte, Chery i AstraZeneca. “Catalunya ha de passar d’una economia terciaritzada, de baix valor afegit, a una reindustrialitzada que tingui com a mascaró de proa el coneixement i la recerca”, ha afegit.

"És imprescindible la millora de la productivitat"

L’única màcula que ha posat ha estat pel que fa a la productivitat, justament el tema de la reunió del Cercle: “Hem crescut perquè han crescut tots els factors, població, ocupació, però ara hem de millorar la productivitat. És imprescindible la millora de la productivitat per millorar el benestar de les persones”. Per fer-ho, aposta per sectors relacionats amb el coneixement i la recerca, per millorar la formació i les exportacions.

En l’àmbit més polític, a més de reclamar un acord de finançament, ha defensat els acords amb el govern espanyol, als quals ERC va arribar per a la investidura de Pedro Sánchez, com el traspàs de Rodalies, i espera que se segueixin implementant amb el futur Govern.