El president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha avançat aquest dimecres que s'ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, perquè s'atenguin les demandes d'agricultors i ramaders espanyols. "Avui mateix hem enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea perquè s'atenguin moltes de les demandes justificades per part del sector primari, singularment totes aquelles referides a la reducció de la burocràcia, però no sol, sinó també que tinguem aquestes clàusules mirall amb aquelles altres regions amb les que comercialitzem", ha assegurat Sánchez després de la seva visita a Rabat (Marroc).

D'aquesta forma, el president de l'Executiu no ha eludit pronunciar-se per la manifestació que s'ha celebrat avui a Madrid amb presència de 500 tractors i prop de 12.000 agricultors, que han col·lapsat el centre de la capital, on ha mostrat la "màxima empatia" amb moltes de les seves demandes que considera "justes i que, evidentment, necessiten una resposta per part de la Comissió Europea".

Sánchez ha indicat que Espanya és una potència exportadora, amb un saldo comercial positiu, per un valor de 15.000 milions d'euros. "A nosaltres també ens interessa, em refereixo al camp, que hi hagi una obertura de mercats exteriors per poder exportar els nostres productes. Per tant, la nostra casuística no és com la d'altres economies europees, però evidentment hi ha algunes qüestions que compartim amb el sector primari d'altres grans països, singularment tot el que ha de veure amb la reducció de la burocràcia", ha recalcat.

El president del Executiu ha recordat els ajuts per més de 4.000 milions d'euros que s'ha destinat al sector agrari. "Són molts recursos econòmics, però evidentment estan a l'altura de l'envergadura dels desafiaments que afronta el sector i que necessiten, a més, d'un compromís que vagi més enllà del negacionisme o l'antieuropeisme," ha assenyalat.

"Aquest és un govern compromès amb el camp, perquè és compromès amb la ciència que és conscient dels efectes del canvi climàtic, que posa recursos econòmics no només per reaccionar davant dels efectes urgents, sinó també per adaptar-nos a aquests efectes del canvi climàtic amb una modernització. Som un govern compromès amb el camp, i no només de paraules, sinó també de fets", ha conclòs.