L’empresa de jocs mòbils finesa Rovio, coneguda popularment pel seu joc 'Angry Birds', situarà el seu primer estudi a Barcelona i convertirà la capital catalana en el seu centre d'investigació al sud d'Europa. Aquesta obertura crearà una trentena de llocs de treball i es posarà en marxa de forma immediata, durant la primera meitat del 2023, sense concretar la data exacta. Els objectius d'aquest centre passaran pel desenvolupament i operació de jocs que ja es troben al mercat. Per aquest projecte Rovio compta amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball que ha celebrat recentment la Setmana de la Internacionalització després de dos anys suspesa per la pandèmia i on es va posar en valor la capacitat exportadora de les empreses catalanes, però també les relacions amb les principals multinacionals de fora. Per al nou estudi de Barcelona, Rovio preveu contractar dissenyadors, artistes gràfics i desenvolupadors, entre altres perfils. L’estudi s’especialitzarà en el desenvolupament de noves experiències, nivells i mecàniques de joc per a videojocs com l’’Angry Birds Dream Blast’ i l’’Angry Birds Friends’, en coordinació amb la seu central de la companyia a Finlàndia.

Rovio veu Barcelona com una ciutat per invertir

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat “l’aposta de Rovio per Barcelona, com un exemple del dinamisme que està experimentant el sector dels videojocs, que ha tingut un recorregut molt important en els darrers anys”. Segons Torrent, l'objectiu del Govern prioritza aquesta direcció: "Volem que Catalunya continuï reforçant el seu posicionament a Europa com un referent en videojocs, des del Govern, i molt especialment des d’ACCIÓ, seguirem treballant per captar més inversions d’aquest àmbit,que ens permet atraure talent creatiu i altament qualificat amb un impacte per al desenvolupament econòmic del conjunt del país”. Per la seva banda, el Senior Director Live Ops de Rovio, Matthieu Burleraux, assegura que "Rovio té plans de creixement ambiciosos i tenir presència al sud d'Europa amplia substancialment el nostre potencial de contractació i facilita la incorporació del talent”. I afegeix: “Vam considerar moltes ubicacions, però vam triar Barcelona perquè és gran hub de talent per als videojocs per als mòbils i també es troba en una zona horària raonablement propera a la de Finlàndia".

Rovio es va fundar l’any 2003 i globalment compta amb més de 500 persones treballadores d’una cinquantena de nacionalitats. La seva seu central es troba a Espoo (Finlàndia), on dona feina a 350 persones, i també compta amb d’estudis a Estocolm (Suècia), Copenhaguen (Dinamarca), Mont-real i Toronto (Canadà). També disposa d’una filial a Esmirna (Turquia), Ruby Games, que va adquirir el 2021. Des del 2017 l’empresa cotitza a la borsa. Els jocs per al mòbil de Rovio han acumulat més de 5.000 milions de descàrregues. El més famós, l’’Angry Birds’, es va llançar l’any 2009 i des de llavors ha anat evolucionant.

Imatge de recurs d'un centre de videojocs / ACN
Imatge de recurs d'una empresa de videojocs / ACN

Catalunya lidera la inversió estrangera dels videojocs

Segons un estudi d’ACCIÓ, Catalunya és la primera regió de la Unió Europea en captació d’inversió estrangera del sector dels videojocs. En concret, Catalunya ha captat en els últims cinc anys 20 nous projectes d’inversió estrangera d’estudis de videojocs internacionals, que han suposat una inversió propera als 120 milions d’euros i la creació de gairebé 900 llocs de treball. Els principals països inversors en aquest període (2017-2021) han estat els Estats Units, França, Suècia i Corea del Sud. D’aquesta manera, Catalunya ha atret el 12,2% de la inversió estrangera destinada a tota la Unió Europea aquest quinquenni, i se situa com la primera regió de la UE tant per nombre de projectes com per volum d’inversió en l’àmbit dels videojocs, per davant de la regió d’Amsterdam (West Netherlands), Irlanda, Suècia i les regions de Bordeus i París, de França. Al mateix temps, Catalunya és la segona regió de la UE pel que fa al nombre de llocs de treball creats amb aquests projectes d’inversió estrangera. El projecte de Rovio se suma a inversions fetes públiques recentment per part d’altres empreses del sector dels videojocs, com ara la danesa IO Interactive, que crearà 150 nous llocs de treball en els pròxims quatre anys al seu estudi de Barcelona.  Aquesta és propietària de les sagues ‘Hitman’ i ‘Kane&Lynch’, la companyia té una trentena de treballadors a la capital catalana i es troba en plena expansió. Entre els plans de futur més immediat, hi ha la preparació del primer videojoc de ‘James Bond’ dels últims quinze anys. 

Els videojocs com a eina lingüística

En paral·lel a la captació de talent i empreses d'èxit que veuen Barcelona com un centre per dur a terme les seves operacions, l'aposta pels videojocs també té una doble vessant social i cultural amb accions que volen lligar aquest mercat a la llengua catalana. A tall d'exemple, el passat mes de desembre, la Farga de l'Hospitalet de Llobregat va aplegar equips d'E-sports, aficionats a l'anime i creadors de videojocs a la primera edició del SAGA, un saló dedicat a promoure l'ús del català al món del 'gaming'. La cita, organitzada per la Plataforma per la Llengua i la Generalitat, busca donar visibilitat a les competicions i retransmissions d'esports electrònics en català. Aquí, els visitants hi poden trobar des d'ofertes de formació a espais per jugar fins a 36 hores seguides i entre altres activitats, la cita acull una competició de 'League of Legends', un dels títols més destacats del món del videojoc. La iniciativa, que neix amb la intenció de convertir-se en un referent pels territoris de parla catalana, vol ser un punt de trobada d'empreses, comunitats de jugadors, centres de formació i institucions. Segons l'organització, una de les metes és agafar el relleu del NiceOne, una altra fira similar que va deixar de celebrar-se el 2019.