Les vendes del comerç minorista van augmentar un 7,7% al juliol si es compara amb el mateix mes de 2022 i van encadenar la seva vuitena pujada consecutiva gràcies a les transaccions més grans de roba, calçat i complements en un període marcat per les rebaixes d'estiu i les vacances. No obstant això, l'augment de les vendes no arriba a tots els establiments per igual. El petit comerç (unilocalitzats en la terminologia de l'INE) augmenta en termes interanuals un 4,6% -davant el 7,7% de mitjana-, les petites cadenes un 12,3%, les grans cadenes un 14% i les grans superfícies un 5,8%. En termes mensuals, respecte al mes de juny, les vendes han crescut un 0,2%, positiu si es té en compte que el mateix mes de 2022 les vendes al detall van descendir un 0,5%. Les diferències segons modalitat d'establiment s'aguditzen en l'evolució mensual, ja que en plenes rebaixes el petit comerç ven un 0,5% menys que al juny, mentre que les petites cadenes augmenten un 1,7%, les grans un 0,6% i les grans superfícies una desena.
Tornant a la comparativa interanual, l'índex general del comerç al detall va anar al juliol vuit dècimes superior al mes anterior de juny, quan el creixement interanual es va situar en el 6,9%. Si es corregeixen els efectes del calendari i estacionals, les vendes al detall van augmentar un 7,3% respecte al mes anterior, el que suposa vuit dècimes per sobre de la taxa de juny. Les vendes a la menuda van encadenar al juliol la seva vuitena pujada consecutiva, ja que no descendeixen des del novembre passat de 2022 (-0,7%), i van experimentar el seu ascens més gran des de març de 2023, quan van augmentar un 10% interanual.
Nivell prepandèmia
A més, han recuperat el seu nivell previ a la pandèmia del coronavirus, perquè l'índex al juliol va ser un 0,5% superior al registrat durant el mateix mes de 2019. El comerç al detall va experimentar la seva baixada més gran en vendes durant la pandèmia del coronavirus, després que l'abril de 2020 les seves vendes descendissin un 31,5% respecte al mateix mes de l'any anterior. Després d'aquesta caiguda, no van tornar a créixer fins al març de 2021 i, des d'aleshores, han viscut pics d'augments i descensos que semblen haver-se estabilitzat en els últims mesos.
Per tipus de producte, l'equipament personal -on s'engloben la roba, el calçat o els complements- va experimentar l'ascens interanual més gran el juliol, del 16,2%, en un mes que ha estat marcat per les rebaixes d'estiu, que van començar a finals de juny a les grans cadenes, i per la temporada alta de vacances. Al costat de l'equipament personal, les vendes al detall d'altres béns van créixer un 14,2%, les d'alimentació van augmentar un 2,8% i les d'equipament de la llar van pujar un 1,9%. Per la seva part, les vendes de les estacions de servei van baixar un 1,5% el juliol respecte al mateix mes de 2022, per la qual cosa si es descompta el seu efecte, l'índex hauria pujat un 9,4% interanual.
Cauen els carburants
En termes mensuals, mesurat respecte a juny de 2023, la forta pujada dels carburants durant el juliol ha passat factura a les vendes de les estacions de servei, que baixen un 0,2% en plena campanya de sortida d'estiu. Per productes, Alimentació puja un 0,3%, equip de la llar és el que més augmenta, l'1,5%, equip personal 0,9% i resta manté el nivell de vendes del mes anterior.
Les vendes del comerç al detall van augmentar en totes les comunitats autònomes el juliol, amb la Comunitat de Madrid (12%), Illes Balears (10,2%) i Ceuta (9,7%) com les regions que van experimentar un creixement més gran. En l'extrem contrari es van situar Extremadura (2,5%), Castella i Lleó (2,8%) i Navarra (3,5%). Catalunya es col·loca per sobre de la mitjana amb un increment del 8,7% interanual.
Catalunya, més ocupació creada
L'índex d'ocupació al sector del comerç al detall va créixer un 1,9% al juliol si es compara amb el mateix mes de l'any anterior, encara que aquesta taxa se situa tres dècimes per sota de la registrada al juny. L'ocupació va créixer en totes les maneres de distribució el juliol, amb les petites cadenes al capdavant (6,2%), seguides de les grans cadenes (3,1%), les empreses unilocalitzades (0,2%) i les grans superfícies (0,1%). En el cas de les estacions de servei, va augmentar un 1,8% el juliol respecte a l'any anterior. En els set primers mesos de l'any, l'ocupació ha crescut de mitjana un 1,7%.
Per regions, l'ocupació del comerç al detall va augmentar en 13 comunitats autònomes, amb Catalunya (4,9%), Illes Balears (3,7%) i Comunitat Valenciana (3,5%) al capdavant. En l'extrem contrari es van situar Astúries (-1,1%), Navarra (-1%) i La Rioja (-0,9%).