El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, ha llançat un clar missatge als mercats, en el seu discurs en la conferència econòmica de Jackson Hole (Wyoming): la política econòmica del banc central estatunidenc continuarà sent restrictiva i el regulador continuarà pujant els tipus d'interès fins que s'aconsegueixi dominar la inflació, especialment la subjacent. "Encara que la inflació ha baixat des del seu pic, una cosa benvinguda, continua sent massa alta", ha afirmat Powell en el seu discurs d'obertura de l'encontre anual que organitza la Reserva Federal de Kansas City.

Segons Powell, el senyal per deixar d'incrementar el preu dels diners seria que la inflació dels EUA baixés de manera sostenible, una cosa que encara no ha succeït, malgrat que l'evolució en els mesos de juny i juliol amb lleus disminucions mensuals d'inflació subjacent. Powell ha subratllat que "dos mesos de dades bones" són únicament el començament del qual es necessitarà per generar confiança en què la inflació està baixant de manera sostenible cap a la meta del desitjat 2%. De tal manera, per a Powell, encara no és possible saber fins a quin punt continuaran aquestes lectures més baixes o on s'estabilitzarà la inflació subjacent en els pròxims trimestres.

La Reserva Federal va decidir continuar amb les pujades del preu dels diners el juliol passat, augmentant les taxes en 0,25 punts percentuals, fins a una forquilla de ganxo d'entre el 5,25% i el 5,5%, el nivell més alt de les últimes dues dècades. L'objectiu és controlar la inflació que al juliol va ser del 3,2%, lleugerament per sobre del registrat al juny, però molt per sota del màxim de 9,1% assolit fa només un any. Als mercats nord-americans la inflació subjacent continua a la baixa. Això, en un context d'atur enquistat, la taxa d'atur es manté en un sòlid 3,5% i la creació de nova ocupació sembla haver-se estabilitzat.

Malgrat la severitat del seu discurs, el president de la màxima autoritat monetària va suavitzar les seves paraules en assegurar que en funció de com evolucionin tots els indicadors econòmics en les setmanes entrants i mesos, s'avaluaran les perspectives i els riscos. "Basant-nos en aquesta avaluació, procedirem amb cautela a l'hora de decidir si ajustem encara més la política monetària o, en canvi, mantenim la taxa", va manifestar. El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Fed, l'òrgan que fixa la política monetària nord-americana, té previst tornar a reunir-se els dies 19 i 20 de setembre.

Segons l'opinió de Powell, la incertesa actual complica la tasca del banc central a l'hora d'equilibrar riscos i subratlla la necessitat d'una formulació de polítiques àgil, ja que fer massa poc permetria arrelar una inflació massa elevada que exigís una actuació de la política monetària amb un alt cost per a l'ocupació, mentre que fer massa també podria causar danys innecessaris a l'economia. "Procedirem amb cautela a l'hora de decidir si ajustem encara més la política monetària o si la mantenim constant i esperem més dades", ha subratllat Powell, que s'ha compromès a continuar actuant així "fins que la feina estigui acabat".

Entre els primers efectes col·laterals de les paraules pronunciades per Powell, que els mercats financers internacionals ja esperaven, s'ha registrat aquest divendres una caiguda de l'euro per sota de la barrera dels 1,08 dòlars. La divisa europea ha cotitzat a 1,0766 dòlars, davant els 1,0842 dòlars en les últimes hores.

A Europa, del Banc Central Europeu (BCE) també s'espera que segueixi amb la política alcista, ja que els tipus oficials han assolit el 4,25%, lluny del 5,25% en què es troben a l'altre costat de l'Atlàntic. El risc a Europa és més alt, ja que la inflació de la zona euro, encara que s'ha moderat, segueix en el 5,3%; i la subjacent, que és la que més li importa, en el 5,5%. A distància de la necessària taxa del 2% que vol l'autoritat monetària. Els mercats continuaran atents aquest divendres de la reunió de Jackson Hole, en la que també té previst intervenir la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde. Les perspectives són que se sumi als criteris de Powell i advoqui per conèixer els macro indicadors econòmics per decidir sobre els tipus d'interès, en la qual cosa queda d'any; una cosa que ja va anunciar en l'última reunió del BCE, el juliol passat.