La Reserva Federal (Fed) dels Estats Units ha acordat avui una pujada de mig punt dels tipus d'interès, que se situaran ara en una forquilla entre el 4,25 i el 4,5 %, en un nou intent per contenir la inflació.

Es tracta de la setena pujada consecutiva de tipus des del mes de març, encara que és més atenuada que les quatre últimes, que van ser de 0,75 punts. Així, el banc central dels Estats Units compleix les previsions del mercat, que apuntava a una pujada més relaxada respecte a les anteriors. La Fed havia elevat els tipus un 0,75% de forma consecutiva des de juliol.

En un nou intent per contenir la inflació, la institució monetària americana eleva els tipus fins a ubicar-los entre el 4,25% i el 4,50%, el nivell més elevat des de 2007. Jerome Powell, president de la Reserva Federal, va deixar clar que farien el possible per reduir l'IPC dels Estats Units fins a una zona "còmoda". La Fed es marca com a objectiu reduir la inflació del país americà fins al 2%. L'última dada corresponent a l'IPC nord-americà va ser revelada ahir, i és d'un 7,1% al novembre.

La mà de la Reserva Federal es va notant

Malgrat que els nivells reals encara disten enormement del que busca l'organisme central, sembla que les mesures adoptades per la Fed estan tenint efecte sobre la inflació. L'última dada de l'IPC dels States evidència que la restrictiva política monetària que manté la Reserva Federal ja està calant al mercat. La inflació nord-americana ha rebaixat des del 7,7% que marcava l'octubre fins al 7,1% de novembre.

Aquesta reducció és la que ha obert la porta a una rebaixa de les pujades de tipus. Malgrat que el mercat començava a denotar certa relació de la pressió inflacionària, la revelació de les dades de l'IPC americà va certificar la cautela de la Fed en la reunió de tipus d'avui. A més, diversos oradors de la institució van advocar per calmar les aigües, ja que sembla inevitable que el país nord-americà caigui en recessió en el primer trimestre del pròxim exercici.

La Fed encara té feina

En un document llançat per la Reserva Federal, la institució remarca que "els indicadors recents apunten a un creixement moderat de la despesa i la producció. La creació de llocs de treball ha estat sòlida en els últims mesos i la taxa d'atur s'ha mantingut baixa". Malgrat que el banc central fa ostentació de la millora econòmica, també reconeixen que "la inflació continua sent elevada, la qual cosa reflecteix els desequilibris de l'oferta i la demanda relacionats amb la pandèmia, l'augment dels preus dels aliments i l'energia i pressions de preus més àmplies".

Encara que la rebaixa és important, no es pot dir que la Fed hagi entonat un discurs dovish. De fet, i comptant que l'organisme liderat per Powell ha afluixat el peu de l'accelerador, es tracta de la política monetària més restrictiva. La Reserva Federal va ser un dels primers bancs en alçar la veu davant la inflació. Les set pujades de tipus d'interès consecutives constaten l'agressivitat amb què ve actuant el banc central.

Encara això, hi ha analistes que creuen que aquest pot ser el primer pas cap a una relaxació de la política monetària als Estats Units. Hi ha qui creu que les pròximes alces de tipus podrien ser de 25 punts bàsics. Malgrat això, tot dependrà de l'evolució de l'IPC.

Mala reacció del mercat a la pujada de tipus

Les primeres reaccions al mercat de valors no han estat positives. Els índexs de referència del país nord-americà mostren una depreciació similar lleugerament superior a l'1% després de l'anunci de la Fed. Malgrat que la rebaixa de la pujada de tipus podria ser un reclam per als inversors, la realitat és que, de moment, no ho està sent.

Tant el S&P 500 (-0,47%), el Nasdaq 100 (-0,69%) com el Dow Jones (-0,33%), no han reaccionat positivament a la pujada de tipus de la Fed. El mercat entén que, fins i tot sent inferior a les anteriors, aquesta pujada és una nova destralada a l'entorn borsari. Agregat a això, i atenent els nivells actuals dels tipus d'interès dels Estats Units, caldrà estar pendent de l'evolució que mostren aquelles companyies més endeutades.

Per la seva part, el bitcoin també ha reaccionat negativament a l'última pujada de tipus de la Fed. Després de l'anunci, la criptomoneda regna marca una caiguda propera al 3%, perdent la zona dels 17.000 euros, a la qual ha accedit gràcies a la recent detenció de Sam Bankman-Fried, fundador de FTX.

L'ethereum, la segona criptomoneda més valuosa del mercat, també ha reaccionat amb pessimisme a l'última pujada de tipus als Estats Units. Per la seva part, l'ETH ha caigut més d'un 2,9% després de l'anunci de la Reserva Federal, caient fins a la zona dels 1.230 euros.