El nombre de persones amb ocupació afiliades a la Seguretat Social va descendir el gener en 215.047 i el nombre d'aturats apuntats a les oficines d'atur va pujar en 70.744 respecte a desembre de 2022. Dit així sona terrible i faria pensar que el mercat de treball està donant mostres de debilitat. Tanmateix, els experts assenyalen que són xifres dins del normal per a un mes de gener i, fins i tot, n'hi ha que apunten que estem davant d'una bona "arrencada de l'any" ja que s'ha continuat creant ocupació malgrat el que donen les xifres preliminars.

El gener és un mes fatídic per a l'ocupació i les seves xifres d'atur|aturada i afiliació s'expliquen pel final de la campanya de Nadal que llança a l'atur a molts treballadors de temporada. Amb tot, si es compara aquest gener amb els deu anteriors, es comprova que sense desestacionalitzar és la cinquena caiguda més important en termes absoluts, només superat per gener de 2021 (descens de 218.953 afiliats), el de 2020 (baixada de 244.044 afiliats) -mes previ a la declaració del confinament- i ja cal remuntar-se a la crisi financera amb 263.243 afiliats menys el gener de 2013 i 271.655 el 2021. L'any passat, al gener, tanmateix, el descens va ser més mesurat, per sota dels dos-cents mil, en concret 197.750.

L'1,06% dels afiliats

Des de la Seguretat Social insisteixen que si bé la caiguda d'afiliats és més alta en valors absoluts que altres anys, no així en valors relatius doncs cal comparar la xifra amb el nombre total d'afiliats. I amb alguna cosa més de vint milions al gener, estem en rècord desconegut des de 2008 per al primer mes de l'any. El descens de l'afiliació el mes passat va afectar l'1,06% del total de persones amb ocupació i només hi ha tres anys dels últims onze amb millors registres: 2020 quan el descens va ser de l'1% i en 2018, el 0,97%, i 2017 el 0,98%.

Per aquesta raó, els economistes i la pròpia Seguretat Social insisteixen que cal desestacionalitzar les xifres, és a dir, netejar-les dels efectes que certs mesos generen, ja sigui per bé o per malament. Gener igual com agost són mesos amb descensos importants en el nombre de persones amb ocupació pel final de la campanya nadalenca i la turística. Al contrari, al desembre i el juny i el juliol sol créixer el nombre de persones treballant per l'arrencada d'aquestes mateixes campanyes.

La Seguretat Social insistia ahir que al gener el nombre d'afiliats en termes desestacionalitzats havia augmentat en 57.726 i restava importància a la caiguda de 215.147 mesurat en mitjana del mes, sense depurar les dades dels efectes estacionals. És a dir, que al gener s'ha continuat creant ocupació i no es pot parlar de frenada en el mercat de treball. "L'any ha arrencat bé en un entorn molt complicat", va assenyalar aquest dijous el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Una tesi que comparteixen els experts.

"Després de la mala dada de desembre, el mercat laboral ha recuperat el bon to el primer mes de l'any"

Funcas, el gabinet d'Estudis de la CECA, rebaixa les xifres de la Seguretat Social de l'ocupació creada en termes desestacionalitzada de 57.700 a 49.000, però encara així fa una valoració positiva. "Després de la mala dada de desembre, el mercat laboral ha recuperat el bon to el primer mes de l'any". Des de BBVA Research igualment han qualificat de "positiu" l'inici de l'any descomptant també l'impacte de l'estacionalitat.

Una mica més neutres, Florentino Felgueroso, investigador del mercat laboral de la Fundació Fedea, qualifica les dades com "els d'un mes de gener normal en un període poc ordinari", en relació amb la situació econòmica marcada pels efectes inflacionistes i les pujades de tipus d'interès. Javier Blasco, director de The Adecco Group Institute, considera que "hi ha un comportament habitual de l'afiliació per a un mes de gener amb una caiguda de l'1,06%". En el mateix to, el Gabinet tècnic de l'associació d'autònoms Uatae va apuntar que "el gener es comporta com sempre, amb 215.000 afiliats menys i 70.700 aturats més".

Agents socials

Una mica més pessimistes s'han mostrat aquest dijous els empresaris. CEOE ressalta que hi ha una intensitat més gran en la caiguda de l'afiliació que atribueixen "a l'augment dels costos laborals. Decisions que s'endinsen en l'increment de la fiscalitat, les cotitzacions i els costos salarials perjudiquen la creació d'ocupació", ha afirmat la directora d'Ocupació de CEOE, Rosa Santos. "Encara que el mercat laboral ha estat donant mostres d'una gran resiliència, no és immune a la incertesa econòmica derivada de la guerra en Ucraïna i el seu impacte sobre la inflació", resumeix la patronal.

Des dels sindicats, CCOO ha demanat aquest dijous de "fer atenció" a l'augment de l'atur al gener i ha reclamat alces salarials, mentre que UGT ha urgit a reformar les polítiques actives d'ocupació per abordar el problema de l'atur de llarga durada.