L'IVA de la llum podria tornar al 21% el proper mes de març. Actualment, està instal·lat en el 10%, però el Govern espanyol va establir que si el preu del megawatt-hora (MWh) al mercat a l'engròs queia per sota dels 45 euros, l'IVA tornaria al seu habitual 21% de manera automàtica al mes següent.

Durant aquest mes de febrer, la llum ha continuat abaratint-se i de mitjana se situa en els 42,43 euros/MWh. De manera que si es manté en aquest preu en els dos dies que queden del mes, la factura que paguen els espanyols s'elevarà al març.

El Govern va decidir pujar l'Impost sobre el Valor Afegit de l'electricitat, l'IVA de la llum, al 10% el passat 1 de gener de 2024 des del tipus ultrareduït del 5%, vigent des del 25 de juny de 2022. Segons càlculs de Kelisto, aquest augment ja ha portat un encariment de la factura d'un 6,8%, és a dir, al voltant de 3 euros al mes en les tarifes de llum més barates del mercat lliure.

El que es tradueix en uns 36 euros a l'any. Però si finalment l'IVA assoleix aquest 21% al març, l'augment (per a un consum mitjà, a les tarifes més barates del mercat lliure a preu fix) serà del 10%, passant d'una factura mitjana de 42,50 euros a una de 47 euros; cosa que implica un encariment anual de 51,47 euros, afegeixen des de Kelisto.

Si es tenen en compte totes les pujades impositives des de l'1 de gener del 2024 (passant d'un IVA del 5% al 21% i d'un impost sobre l'electricitat del 0,5% al 2,5%), l'encariment anual és del 17,48%; i es pagarà al voltant de set euros més al mes (84 a l'any) per la tornada a la normalitat tributària.

"Aquestes xifres, evidentment, varien segons el nostre consum i la tarifa que tinguem contractada al mercat lliure, a què es refereixen aquests càlculs. Si estem al mercat regulat, l'augment dels impostos es veu compensat per la baixada del preu de la llum a nivell general, que aquestes setmanes està sota mínims per l'efecte de la generació renovable", expliquen des del comparador.

Per la seva banda, la companyia d'assessorament energètic Selectra, estima que la pujada mitjana per llar podria assolir els 7,48 euros en comparació amb el rebut de fa un any, on s'aplicava el tipus del 5%. Calcula que les llars pagaran uns 90 euros més a l'any.

Cal recordar que l'IVA de la llum va baixar del 21% per primera vegada el juliol de 2021 per a llars i empreses, i va estar al 10% fins al juny de 2022. Després, es va reduir al 5%, un nivell en què s'ha mantingut fins al desembre de 2023. Però el Consell de Ministres va aprovar el passat 27 de desembre una recuperació gradual de l'impost el 2024, i va establir que l'IVA estaria en el 10% tret que el preu del megawatt-hora (MWh) descendís més, com ha ocorregut.