Regateig. Segons la RAE és el fet de discutir un venedor i un comprador el preu d’alguna cosa. De fet, és una estratègia alternativa a l’establiment del preu fix dels béns i serveis. En la majoria de ciutats del món ha desaparegut aquesta activitat, però segueix existint en mercats d’Amèrica del Sud, Àfrica i Àsia. En el cas d’Espanya, aquesta activitat s’ha extingit, però segueix vigent en el procés de compra i venda d’un actiu. De fet, és una de les parts més importants de la compravenda i, perquè sigui exitosa, cal haver estudiat prèviament el mercat en el qual es troba l’habitatge i conèixer les característiques de l’immoble que es vol adquirir.

Què ha de tenir en compte el comprador abans de negociar el preu d’un habitatge?

 1. El comprador ha de definir de manera detallada les seves necessitats i pressupost. D’aquesta manera serà molt més fàcil ajustar-se als criteris de cerca per detectar els habitatges susceptibles de ser adquirits.
   
 2. Una vegada detallat, durant la fase de negociació és molt important el factor humà i l’empatia. El comprador ha de ser caut a l’hora de fer una contraoferta, però també ha de tenir en compte els tempos per tancar un preu abans que un altre comprador s’avanci.
   
 3. Conèixer l’estat de l’habitatge: cal estudiar l’estat en què es troba l’espai a l’hora de negociar, especialment si després de la compra és necessària una reforma profunda. A més, es recomana assistir amb un expert perquè analitzi goteres, persianes que no funcionen i que busqui desperfectes en les instal·lacions de llum, aigua o el gas.
   
 4. Comprovar la situació legal de l’habitatge: demanant una nota simple a través del Registre de la Propietat es pot saber si el propietari ha acabat de pagar la hipoteca o si existeix algun embargament sobre l’immoble.

I pel que fa al venedor?

 1. Valora el pis i indica els resultats: fes una valoració del teu habitatge per tenir un informe detallat de justificació del preu de venda. Aquest fet també et permetrà conèixer millor el context del mercat de propietats de la zona.
   
 2. Ressalta els punts forts de l’habitatge: si el venedor destaca les parts rellevants del pis com ara el jardí o les vistes pot arribar a incrementar el seu valor entre un 10% i un 20%.
   
 3. Elabora una estratègia de negociació: sigui establint un preu fix o no o marcant un preu més alt per després tenir marge de rebaixa, els experts recomanen una estratègia que els permeti seguir certs passos per vendre amb èxit.

Quant es pot arribar a rebaixar el preu de compra d’un habitatge?

La negociació sol resultar en una rebaixa en l’habitatge d’entre el 5% i el 10% màxim del preu total. A Espanya, la mitjana es troba en el 9%, segons un estudi realitzat per l’empresa de taxació i valoració Euroval el 2022. L’informe detallava que les rebaixes més significatives es van produir a Vitoria-Gasteiz (amb una reducció del -23%) i Granada (-21%). Per contra, les zones on les rebaixa dels preus van ser menors van ser Terrassa, amb una mitjana del 0% de rebaixa, i Mijas, amb un -2%.