El Mobile World Congress 2024 va arrancar aquest dilluns, 26 de febrer, a Fira de Barcelona. Entre les novetats d’enguany hi ha un cotxe volador, que ja va acaparar la mirada de milers de visitants el primer dia del congrés i que ha estat l'estrella convidada de l'esdeveniment.

Alef Aeronautis, una empresa americana amb seu a Califòrnia i centrada en el transport elèctric sostenible ha presentat el primer automòbil volador. Des de la companyia presumeixen que l’artefacte es diferencia dels seus competidors per tres coses: és 100% elèctric, s’enlaira de manera vertical i, a banda de volar, també és capaç de circular per carretera. Tot i tractar-se d’un vehicle de baixa velocitat, per terra pot arribar als 40 kilòmetres per hora.

“Dissenyat per volar per sobre del trànsit, el cotxe serà la solució als problemes de la congestió moderna a les ciutats. Permetrem desplaçaments més ràpids i senzills, impulsats per una tecnologia pròpia que eleva el vehicle sense necessitat de pistes d’enlairament o aterratge. Alef oferirà un automòbil segur i assequible que transformarà el seu viatge diari, s’ajustarà a totes les condicions reglamentàries de trànsit i podrà aparcar-se en places de pàrquing i garatges de mida normal”, han explicat des de l’empresa.

2.850 comandes pel cotxe volador

Des que els seus fabricants van presentar el projecte, la companyia ha comptat amb 2.850 comandes anticipades per part de clients interessats. El Model A de cotxe volador tindrà una autonomia de vol de 177 kilòmetres i una autonomia de conducció per carretera de 320 kilòmetres. L'aparell tindrà un cost de 300.000 dòlars i està previst que es comenci a vendre durant el quart trimestre de 2025.

Els clients interessats en el cotxe volador biplaça ja poden apuntar-se a la llista d’espera per comprar-lo per 150 dòlars i inclús accedir a la cua de prioritat pagant uns 1.500 dòlars.

Maqueta del coche volador | Foto: Miquel Muñoz
Maqueta del cotxe volador | Foto: Miquel Muñoz

Seguretat de l'artefacte

En paral·lel, la multinacional ha confirmat que l’any 2035 posaran a la venda el Model Z, un vehicle amb capacitat per a quatre persones i que tindrà un preu més assequible, ja que costarà 35.000 dòlars. Aquest segon model tindrà una autonomia de vol de 320 kilòmetres i una autonomia de conducció per carretera de pràcticament 650 kilòmetres.

Segons Alef, el cotxe volador “oferirà una experiència única de vol en qualsevol direcció” i amb això, els ocupants podran evitar les “àrees problemàtiques del terra”, ja que hi volaran per sobre. “El vehicle disposa d’un sistema de propulsió elèctrica distribuïda i d’un ampli sistema de seguretat i estabilització de vol. Els components clau s’han replicat entre tres i vuit vegades i existeix un diagnòstic en temps real de 1.000 punts per detectar errors. A més, compta amb un sistema de detecció i evitació d’obstacles i disposa d’un paracaigudes automàtic”.