Aquest divendres comptarem amb un avenç de com han evolucionat els preus durant el present mes d'abril i els experts apunten a què tindrem una pujada d'un punt -fins a un 4,3%-4,4% de l'índex interanual- en comparació amb el 3,3% de març. La pujada s'explica, com va succeir el mes passat, per un efecte estadístic, esglaó que diuen els experts, en comparar el creixement d'abril sobre el mateix mes de l'any passat. Doncs bé, si el març passat l'efecte estadístic va suposar una rebaixa de gairebé tres punts a l'índex general, ja que el març de l'any passat es va patir el principal impacte de la guerra d'Ucraïna, a l'abril es produeix un efecte rebot.

Per entendre-ho amb xifres, el març de 2022 (primer mes complet de la invasió), els preus van pujar en un sol mes! un 3%, mai vist des que hi ha registre d'inflació, i a l'abril, es va produir una lleugera rebaixa de quatre dècimes. En qualsevol cas, es recupera alguna cosa de l'efecte del descens de mes de març passat. Així, a Funcas preveuen que l'IPC en termes anuals es col·loqui en un 4,3% aquest mes, una xifra molt similar a què remenen en BBVA Research, el 4,4%.

Més difícil és preveure l'evolució de la inflació subjacents (mesura els preus descomptant els més volàtils, en concret els aliments frescos i l'energia), les oscil·lacions del qual no són tan brusques. Tarda més a pujar, però molt més en baixar. No obstant això, des de Funcas entenen que, també per aquest efecte esglaó, començarà a cedir i es podria col·locar en el 6,6%, la qual cosa de complir-se, suposaria un descens de gairebé un punt respecte al 7,5% de març.

Per productes, Funcas estima que en termes interanuals la inflació dels aliments elaborats es col·loqui en un 14,4% i els elaborat en el 10,7%, per sota del mes de març. Respecte a l'energia, els seus càlculs són una caiguda del 14,4% sobre als preus de fa un any.

Els preus continuaran pujant

Tanmateix, que es redueixi o que elevi l'índex interanual -en el qual es fixa generalment la gent i els mitjans de comunicació- no suposa necessàriament que les butxaques ho notin en el mateix sentit. Per saber si els preus baixen realment, cal fixar-se a l'índex mensual que compara els preus d'abril amb els març: si el mensual puja és que ens ha costat més la cistella de la compra i, si baixa, doncs ens hem estalviat alguns diners. Doncs les previsions no són especialment bones a l'abril, ja que es pot recordar que es tracta del mes més inflacionista de l'any, segons els registres de l'Institut Nacional d'Estadística.

Així, Funcas preveu que les despeses mitjanes d'una família hagin crescut aquest mes un 0,8% respecte a març, la qual cosa significa que en comptes de dedicar, posem un pressupost de 1.000 euros, pagarem 1.008 euros, que s'afegeixen a les pujades dels mesos anteriors. Es tractaria de l'increment més gran en un sol mes d'aquest any, ja que segons els economistes de Funcas, només al febrer s'haurà produït una pujada major, del 0,9%.

Incertesa amb l'alimentació

L'alimentació continuarà sent el malson per a les butxaques dels espanyols. Funcas preveu que la cistella de la compra pujarà entorn de l'1%, en funció dels gustos gastronòmics de cada família, ja que calcula que aquest mes els aliments frescos pugin un 1,2% (en comptes de 100 euros, ens gastarem 101,2 euros) i els elaborats un 0,7% (en comptes de 100 euros, 100,7 euros). Tanmateix, es produeix un alt grau d'incertesa, ja que no es pot predir l'efecte que la sequera i la pèrdua de moltes collites tindran sobre els preus. Encara que segur que suposarà pujades.

El que està més controlat és l'evolució dels productes energètics, que Funcas creï es reduiran mig punt respecte al mes anterior de març. Respecte a l'electricitat, Xarxa Elèctrica d'Espanya comptabilitza un preu mitjà per a l'abril de 86,1 euros el Megawatt hora (€/MWh), una forta reducció respecte als 103,7 €/MWh de març; encara que aquest no és el preu definitiu dels clients, doncs depèn de si es té contractada la tarifa regulada o la del mercat lliure.

Igualment, s'ha notat un descens en el litre de dièsel -el més consumit ja que circulen més cotxes amb aquesta motorització-, el preu del qual s'ha reduït de mitjana des dels 1,531 euros a 1,476. Els propietaris de cotxes moguts amb gasolina no han tingut tanta sort, ja que el preu es manté similar a març i ja amb preus superiors al dièsel, en l'entorn d'1,63 euros. El gas natural també ha baixat amb l'arribada de les altes temperatures que han permès apagar la calefacció.