L'índex de preus dels aliments calculat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) va pujar el març un 1,1% després de les baixades registrades en els últims set mesos, segons ha informat aquest divendres l'organització. L'indicador es va situar en 118,3 punts al març, un 7,7% menys que el seu valor corresponent al de fa un any, però amb un augment de l'1,1% respecte al mes anterior.

El preu dels olis vegetals de la FAO va ser la principal causa de l'augment el març, amb un increment del 8% respecte a febrer i assolint un màxim l'any, després de l'increment de les cotitzacions dels olis de palma, soja, gira-sol i colza. Els preus internacionals de l'oli de palma van augmentar a causa de la menor producció estacional als principals països productors i a la ferma demanda interna al Sud-est Asiàtic, mentre que els de la soja es van recuperar dels mínims de diversos anys, impulsats per la sòlida demanda del sector de biocombustibles, particularment al Brasil i els Estats Units.

En el cas dels productes lactis, l'indicador va augmentar per sisè mes consecutiu un 2,9% més que el febrer, impulsat per l'increment dels preus mundials del formatge i la mantega. El preu de la carn també va créixer un 1,7% respecte al mes anterior, amb un augment dels valors internacionals de les carns d'aus, porcs i bovins. Al contrari, l'índex de preus de cereals va disminuir un 2,6%, un 20% de mitjana per sota del seu valor de març de 2023. La caiguda es va deure a la baixada dels preus mundials d'exportació del blat, que van disminuir a causa de la forta competència de les exportacions (accentuada per les compres cancel·lades per la Xina) entre la Unió Europea, la Federació de Rússia i els Estats Units.

Els preus d'exportació del blat de moro van pujar lleugerament el març, en part a causa de les dificultats logístiques a Ucraïna, mentre que l'índex de preus de la FAO per a tots els tipus d'arròs va caure un 1,7% enmig d'una demanda mundial d'importacions moderada. Mentre que el preu del sucre va disminuir un 5,4% respecte a febrer, degut principalment a la revisió a l'alça del pronòstic de la seva producció per a 2023/24 a l'Índia i a la millora del ritme de la collita a Tailàndia.

Increment de preus als supermercats

Segons un estudi publicat per Facua-Consumidores en Acció, que analitza l'evolució dels preus entre febrer i març, les cebes, el raïm blanc i les pomes fuji van ser els tres aliments afectats per la rebaixa de l'IVA que més van pujar de preu als supermercats l'últim mes, mentre que l'oli d'oliva va continuar liderant les pujades interanuals.

En concret, les cebes van experimentar de mitjana un increment de preu mensual del 14%. Per la seva part, la safata de 500 grams de raïm blanc sense llavors es va encarir de mitjana un 9,6% l'últim mes i la poma fuji, per la seva part, costava al març una mitja de 9,2% més que el mes anterior.