El preu de la llum a Espanya registra la seva setmana més barata de la història. El preu a l'engròs de la llum, el denominat 'pool', tancarà la setmana en 4,53 euros per megawatt hora (MWh), la qual cosa suposa la dada més baixa des que hi ha registres. Els principals factors que expliquen aquesta situació són la caiguda del preu de les matèries primeres i els condicionants climàtics que viu el país en els últims dies.

Aquest important descens des del 22 de febrer al mercat a l'engròs de l'electricitat es deu, principalment, a la presència d'un front atlàntic que provoca fortes ratxes de vent i que, al seu torn, impulsa la presència de les renovables -especialment eòlica- en el 'mix' de generació, així com a la caiguda de la demanda amb l'arribada del cap de setmana respecte als dies feiners.

El 'pool' no representa exactament l'import final en el preu de la llum per a un consumidor acollit a la tarifa regulada, ja que amb l'entrada el 2024 es va adoptar nou mètode de càlcul del PVPC, que incorpora una cistella de preus a mitjà i llarg termini per evitar les fortes oscil·lacions, sense perdre les referències de preus a curt termini que fomenten l'estalvi i el consum eficient. En concret, la proporció de vinculació amb el preu del 'pool' s'anirà reduint progressivament, per incorporar les referències dels mercats de futurs, de manera que aquests representin el 25% el 2024, el 40% el 2025 i el 55% a partir de 2026.

El preu baixarà aquest diumenge a 3,97 euros el MWh

Per a aquest diumenge, el preu del mercat a l'engròs baixarà a 3,97 euros el megawatt hora (MWh) de mitjana i es mantindran a zero euros pràcticament totes les hores fins a les 18.00 hores, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). En concret, des de la mitjanit i fins a les 18 hores el preu serà zero euros durant catorze hores. Només es registrarà un preu de 0,1 euros/MWh en alguns moments puntuals.

El preu més alt es registrarà entre 21.00h a 22.00h, a 30,6 euros/MWh, segons les dades d'OMIE. Així, per desè dia consecutiu, el preu de la llum es manté per sota dels 10 euros de mitjana, encara que aquest preu no es trasllada després al rebut exactament, ja que existeixen uns costos fixos per al consumidor elèctric, per peatges, càrrecs i ajustaments del sistema.

L'electricitat al mercat a l'engròs es va pagar el febrer a una mitjana de 39,99 euros/MWh, un 69,7% menys que el mateix mes de l'any anterior i un 46% menys que el gener d'aquest any, quan va ser de 74,09 euros/MWh de mitjana. A més, en ser el preu mitjà a l'engròs de l'electricitat el febrer menor a 45 euros/MWh, a la factura que arribi al març s'aplicarà un IVA del 21%.

El govern d'Espanya va incrementar a partir de gener l'IVA que s'aplica a l'electricitat del 5% al 10%, però en els mesos següents a aquells en què no s'arribi a aquests 45 euros/MWh s'aplicarà un 21%, tret d'als consumidors vulnerables severs o en risc d'exclusió. Especialment baixos han estat els preus mitjans diaris d'aquesta setmana, en la qual l'1 de març es va assolir el mínim anual, amb 2,14 euros/MWh.