Més enllà de la pujada de les tarifes, hi ha canvis substantius depenent de la tipologia de contracte. Així doncs, cal recordar que les comunitats de propietaris que estiguin acollides a les tarifes regulades de l'electricitat, el conegut com a Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC); o de gas, la coneguda com a Tarifa d'Últim Recurs (TUR), hauran de passar al mercat lliure abans de l'1 de gener del 2024. Així es desprèn del Reial decret 446/2023, de 13 de juny, que reforma la tarifa regulada de l'electricitat que estableix que, a partir de l'1 de gener de 2024, el PVPC només serà aplicable a persones físiques i microempreses, amb potències contractades menors a 10 kW, quedant, per tant, excloses les comunitats de propietaris, que són entitats jurídiques.

💡 Preu de la llum el 2024: tarifes, quant pagaràs i principals novetats
 

De la mateixa manera, l'Ordre TED/1072/2023, de 26 de setembre, que reforma la tarifa regulada al gas, estableix a la seva disposició addicional tercera que, abans del 15 d'octubre de 2023, les comercialitzadores d'últim recurs hauran d'informar les comunitats de propietaris acollides a la TUR sobre la necessitat de contractar el subministrament a partir de l'1 de gener del 2024 amb una comercialitzadora del mercat lliure. En conclusió, les comunitats de propietaris que, a partir de l'1 de gener, no hagin canviat la tarifa del mercat regulat al mercat lliure i continuïn consumint electricitat o gas, hauran de pagar un recàrrec del 20% per als consums elèctrics i del 25% per al cas dels consums de gas.

L'escenari pel 2024 no és esperançador. Malgrat que la crisi del gas, la guerra d'Ucraïna i la inestabilitat de les primeres matèries ja no estan de forma diària a la capçalera dels mitjans, l'augment simultani en els preus del cru, gas i electricitat coincidirà amb l'eliminació d'importants beneficis fiscals a l'electricitat i el gas. Les mesures de rebaixa de l'IVA preses el 2022 finalitzen aquest mes de desembre del 2023, fet que es traduirà en un increment significatiu en les factures de llum a partir del gener del 2024. És previsible que les mesures de rebaixa de l'IVA, que es van prendre el 2022, finalitzin el desembre del 2023. Això significa que l'IVA a les factures de l'electricitat passarà d'un 5% actual per als consumidors domèstics a un 21% a principis del pròxim any, tal com subratllen Experta Solar.

Pujades molt significatives

En paral·lel, l'impost sobre l'electricitat, que actualment és d'un 0,5%, passarà a ser un 5,11%. Per tant, es podria produir en un augment d'un 4,6% de l'impost sobre l'electricitat, més un augment d'un 16% a l'IVA de la factura de la llum (21% IVA – 5% IVA). És probable que vegem un encariment de la factura de la llum de més d'un 26% a partir de l'1 de gener del 2024. La solució a aquestes previsions més pessimistes pot ser un canvi de font d'energia, com per exemple, la fotovoltaica. Però, qui es pot permetre una inversió inicial amb costos mínims de fins a 6.000 euros? Els escenaris, miri com es miri, comporten més despesa per tot arreu. Això sí, per al 2024 la CNMC preveu que hi hagi un nou boom en autoconsum amb un fort increment de clients fins a assolir els 712.000 en total per a una capacitat de 7.712 MW, és a dir gairebé 2.100 MW més de potència. Això farà que es contregui una mica el consum.

Si mirem els indicadors globals, la tendència és similar. A Espanya, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha previst que el preu de la llum el 2024 s'incrementi entre un 15 i un 20%, i arribà als 122€ per MWh el primer trimestre d'aquest any. Aquesta xifra per a la tarifa de la llum el 2024 suposaria un increment del 32% respecte del primer trimestre del 2023, en què el preu del MWh es va situar en 92,3 euros. Tot i que l'escenari que es planteja no és positiu, la previsió per al preu de l'electricitat el 2024 a Espanya continuaria sent molt inferior a la dels altres països europeus com França i Alemanya, malgrat que els desajustos entre el preu de l'energia i el salari o el cost de la vida continua sent més accentuat a casa nostra.