JPMorgan Chase & Co, el banc més gran dels EUA, ha guanyat la licitació oberta per les autoritats dels EUA per a la venda de First Republic Bank, abocat a la fallida després de la fuga de més de 103.000 milions de dòlars en dipòsits i d'haver perdut el 97% del seu valor en Borsa.

L'operació, avançada per Bloomberg abans de l'obertura de Wall Street i de les sucursals financeres en aquest Primero de maig no festiu als EUA, és el resultat de la subhasta d'emergència coordinada per les autoritats nord-americanes durant el cap de setmana per tancar com més aviat millor la venda dels actius de l'entitat i evitar així un altre pànic bancari com el que es va desencadenar amb la crisi de Silicon Valley Bank. En la carrera que ha guanyat JP Morgan també han participat entitats com PNC Bank o Bank of America.

Des d'aquest dilluns, les 84 oficines de First Republic Bank en vuit estats reobriran com a sucursals de JP Morgan Chase Bank en el seu horari comercial habitual i tots els dipositants de First Republic Bank es convertiran en dipositants de JP Morgan.

Pèrdues compartides

En el rescat de First Republic, que en el moment de la venda tenia actius valorats en 229.100 milions de dòlars i al voltant de 103.900 milions en dipòsits, ha participat el regulador californià (Federal Deposit Insurance Corp) i posteriorment s'ha adjudicat a JP Morgan. Les dues parts compartiran les pèrdues i les possibles recuperacions de crèdits, segons un comunicat de la Federal Deposit Insurance Corp (FDIP).

La FDIC estima que el cost per al Fons d'Assegurança de Dipòsits serà d'aproximadament 13.000 milions de dòlars, però el cost final es determinarà quan la FDIC finalitzi l'administració judicial.

L'oferta del banc més gran dels EUA, que amb aquesta compra ja en controlen més del 16,1% del total de dipòsits del país, implica la compra de 173.000 milions en préstecs i 30.000 milions en valors, així com 92.000 milions en dipòsits. D'aquesta manera, JP Morgan es fa càrrec de la totalitat dels dipòsits i de pràcticament tots els actius.

"El Govern ens ha demanat de fer un pas al capdavant i ho hem fet", ha assegurat Jamie Dimon, director executiu de JP Morgan Chase, en un comunicat. "La nostra solidesa financera, les nostres capacitats i el nostre model comercial ens ha permès fer una oferta per executar la transacció, de manera que es minimitzin els costos per al fons d'assegurança de dipòsits," ha afegit.

Una situació insostenible

La situació de First Republic s'havia tornat insostenible en els últims dies després que el banc reconegués dilluns passat una imparable sortida de dipòsits que ha estat la cop de gràcia final i d'haver perdut des de l'inici d'aquesta crisi el 97% del seu valor borsari.

Com va publicar ON ECONOMIA, el rescat públic i posterior adjudicació de First Republic Bank ha anat precedit d'un intendo de venda privada que no ha prosperat. En els últims dies, el banc havia intentat vendre actius valorats entre 50.000 milions de dòlars i 100.000 milions de dòlars per provar d'equilibrar el seu balanç comercial.

L'entitat bancària nord-americana va ser una de les més llastades per la crisi financera desencadenada amb la caiguda en Borsa de Silicon Valley Bank. Aquest fet va tenir un impacte directe sobre First Republic Bank, que en el primer trimestre va veure caure els seus beneficis un 33% fins als 269 milions de dòlars.

JP Morgan, Wells Fargo o Bank of America, entre d'altres, es van unir setmanes enrere per injectar 30.000 milions de dòlars en el capital de First Republic Bank en un intent per evitar una nova fallida bancària en EUA, però el banc no va remuntar el vol. Segons va informar JP Morgan aquest dilluns, dins dels 92.000 milions en dipòsits adquirits es troben aquests 30.000 milions, que ara seran tornats.