Unes 40 empreses, principalment asiàtiques, han mostrat el seu interès per instal·lar-se a la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona, ubicada en el terme municipal de Vila-seca i que serà operativa el 2026, segons el president del Port de Tarragona, Santiago Castellá. Es tracta d'empreses dels sectors de l'automòbil elèctric i de combustió, els semiconductors, les bateries o els vinculats al reciclatge de productes i la utilització de plàstics estan interessades a ubicar-se allà. "Són sectors estratègics que poden interactuar amb la indústria petroquímica que tenim al costat", apunta Castellà.

En una entrevista amb Efe, Castellà assegura que la Generalitat considera aquesta ZAL "com un dels millors terrenys, si no el millor, per atreure indústria a Catalunya". "Tenim 90 hectàrees urbanitzades connectades amb una estació intermodal de ferrocarril (La Boella) i amb una xarxa de carreteres per a una sortida de camions ordenada. És la intermodalitat perfecta", afirma Castellà, que abans de presidir el Port de Tarragona havia estat subdelegat del govern espanyol a la província.

Creuers

Els creuers són una altra de les apostes de Santiago Castellà al capdavant del Port, que preveu batre aquest 2025 el seu rècord d'escales, amb 65, després que MSC Creuers hagi elegit Tarragona com a base per a un dels seus trajectes setmanals per quart any consecutiu. "Més enllà del número de creueristes que arriben o de quant gasten, l'important és haver situat el nom de Tarragona al mapa mundial i que això atregui inversions. Ja no som només el sud de Barcelona, ara ja tenim una entitat pròpia", ressalta.

En aquest sentit, el president considera que el Port de Tarragona "ha de ser el motor del territori, no ha de tenir interès només en el seu propi negoci, sinó que ha de ser un instrument que serveixi per a la reactivació, la transició ecològica o la logística del territori, per fer-ho més fort". "El port, per la seva pròpia dinàmica, és un espai despolititzat i, per tant, pot ajudar per assolir consens entre institucions", afegeix.

Altres projectes

Un altre dels projectes que preveu posar en marxa ben aviat el president del Port de Tarragona, nomenat recentment, és la terminal de Guadalajara-Marchamalo, que podria estar a punt al setembre. "Estem estudiant el model de gestió. Entenem que no ha de ser un model pensat sol des del port de Tarragona, sinó que tant La Boella com Marchamalo poden ajudar a definir una estratègia de tot el nord-est d'Espanya, en la que volem implicar als ports de Barcelona i Bilbao i a altres actors per fer la transició de la carretera al ferrocarril", explica Castellà.

El Port de Tarragona vol també continuar avançant en la descarbonització de la infraestructura. "Estem treballant en l'electrificació dels molls i calculem que el 2028 tot el trànsit de creuers al port podrà ja ser elèctric", avança el seu president. L'economia blava, vinculada al mar, jugarà un paper crucial en aquest procés cap a un model més sostenible. "Aquí hi ha moltes activitats relacionades amb la indústria del sector marítim que estan per desenvolupar, com els submarins teledirigits, l'aplicació a activitats de la intel·ligència artificial, la recuperació de la biosfera marina o les noves dinàmiques de la pesca," comenta.