Increments del 20% en peix fresc que s'ha experimentat en els dos darrers mesos o gambes fresques de Palamós talla gran que ja s'enfilen fins als 160 euros el quilo en certs mercats. Davant una tendència que cada any es repeteix com un patró a les portes del Nadal, molts consumidors estan fent una aposta clara pel menjar congelat o canviar el peix per altres plats elaborats, a tall d'exemple, amb au. La presentació de les estimacions que ha donat Mercabarna van en aquesta línia.

El president del Gremi de Majoristes del Peix (GMP), Àngel Máñez, ha explicat que “des del Mercat Central del Mercabarna es preveu una bona campanya de Nadal, recolzada en què hi ha productes típics de festes que tindran repunts de preu a la baixa". I ha afegit: "Creiem que es notarà especialment en el congelat. Pel que fa al marisc fresc, ens ajudarà l’esforç del segment especialitzat en aquests productes per contenir els preus i no superar els del Nadal passat”. Cal recordar que el GMP, que aplega tots els operadors del Mercat Central, distribueix el 50% del peix i marisc fresc que es comercialitza a Catalunya.

Gambes impossibles

D'aquesta manera, aquest gremi preveu incrementar entre un 3% i un 5% el volum de distribució total (fresc, congelat i elaborats) en relació amb el desembre de 2022 (6.678 tones totals mercat). Si aquestes previsions es compleixen podrien situar-se en les 6.800 tones. D’aquest volum, el 80 % serà producte fresc, i aproximadament un 20% correspondrà a peix i marisc congelat, i elaborats. Un dels protagonistes d’aquestes Festes serà el peix i el marisc d’aqüicultura que any rere any guanya quota de mercat i se situa ja en un 40% del producte distribuït. En aquest segment destaquen: corball, salmó, llobarro, cloïsses, musclos, ostres i carn de vieira. A la contra, el llenguado i el rap es disparen, sobretot per ser productes que majoritàriament se serveixen en l'àmbit del peix fresc. Un llenguado de 20 euros, ara s'ha incrementat fins els 30 euros perfectament.

Raïm, més car

Més enllà del congelat i els peixos de psifactoria, queden altres aliments a tenir en compte quan anem a comprar. El vicepresident del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), Pere Prats, ha afirmat que “tot i que el mercat ha registrat en el decurs d’aquest any un descens de vendes per l’alta inflació, sí que esperem una recuperació aquest mes. Preveiem incrementar un 3%, i situar-nos per sobre de les 95.100 tones del desembre de 2022”. Aquest apartat no preveu pujades de preu sobtades i tan sols seguirà la tendència d'inflació experimentada en algunes fruites i hortalisses per factors tan aliens a les festes com pot ser la mateixa sequera. L'exemple estrella d'aquests factors el trobem amb el raïm que ha incrementat un 20% el seu preu.

Au i conill, l'alternativa

En darrer terme, el sector carni de Mercabarna preveu una campanya estable en relació amb 2022. El seu portaveu, Martí Colomer, ha explicat “la carn continua sent una de les estrelles dels Nadal. A casa, amb talls i preparacions tradicionals (rostits i rosbif), i a la restauració amb propostes més innovadores amb carns selectes de races com Simmental, Angus, Hereford, Rubia Gallega, Wagyu i talls com els entrecots". Si la nostra butxaca no ens permet ser tan premium, la carn de pollastre o conill no patirà problemes de sobrecost ni té un preu de sortida tan elevat. En aquest sentit, l’aviram tradicional, amb la seva condició de criança a l’aire lliure, viu des de fa temporades tota una moda gastronòmica. Aquestes festes, a més, la pularda es postula com la reina pel que fa a aquest segment del producte fresc.