Les construccions de zones residencials o edificis de pisos sencers, cada vegada, incorporen més prestacions que acaben sent un extra addicional al preu de l'habitatge en qüestió. Així doncs, l'evolució dels darrers temps ha comportat que tot estiguem acostumats a veure com una residència d'obra nova,es ven amb la plaça de pàrquing o el traster de forma addicional. Però en els darrers mesos, la tendència ha sumat una altra derivada: un espai de treball propi i unipersonal lligat a un àmbit general de coworking. 

25.000 euros per una habitació

Per posar un exemple d'una residència d'habitatges que s'estan construint a Badalona i ON ECONOMIA ha tingut accés, es presenta de la següent manera. D'una banda, l'opció d'una plaça per aparcar l'automòbil marcada en 25.000 euros. De l'altra, 6.000 euros addicionals per un traster de poc més de tres metres quadrats. I una darrera derivada: una habitació a la planta baixa de l'habitatge de dotze metres quadrats i també xifrada en 25.000 euros, igual que una plaça de pàrquing.

Aquesta habitació comparteix, amb dotze habitacions més, una zona on hi ha dos banys compartits i, cadascuna d'aquestes habitacions, té un accés individual des de la zona comuna de tot l'edifici. L'opció és totalment lliure per a cadascun dels propietaris que compren un pis, però també s'obre a la venda per altres persones que no tinguin la residència fixada en aquest lloc.

Lavabos compartits i sense subministrament d'aigua

La idea, per evitar sorpreses, és limitar el seu ús a un espai de treball, una oficina personal, una sala de jocs o altres motivacions que complementin un pis que es pot quedar petit en algun moment. Però en cap cas hi ha l'aigua donada ni cap altre subministrament que no sigui l'electricitat per evitar que aquests espais acabin sent llogats per viure-hi. De fet, les fonts consultades, afirmen que ja es veuen persones vivint en habitacions més petites que dotze metres quadrats i, per tant, s'ha d'evitar que aquell espai tingui un ús residencial.

Substitueix el petit comerç

La motivació de tot aquest canvi no és casual. La tendència del petit comerç va a la baixa i quan s'estructuren plantes baixes noves, es deixen dos grans espais per a supermercats i altres superfícies comercials, però ja no es mantenen múltiples locals de dimensions més reduïdes. Segons una enquesta elaborada per Pimec, un 27% dels establiments té ja problemes de liquiditat, mentre que gairebé un 5% es planteja tancar el seu negoci. I la inflació acumulada tampoc ajuda ja que el cost de l'energia està destrossant veritablement els marges i els beneficis. És un moment delicat per aquest comerç.

Malgrat tot, es vol donar un ús a aquestes plantes baixes i l'opció que ha pres més protagonisme és aquest espai d'habitacions individuals. Una novetat que, especialment, va començar a configurar-se després de la pandèmia per la covid i, coincidint, amb el tancament de molts petits negocis que van fer fallida pel confinament. Però també l'auge de l'ecommerce i altres tendències d'entendre el comerç, converteixen les zones residencials en autèntiques ciutats dormitori que ja tenen exemples palpables com aquest.