El Govern elevarà fins a un 10,3% el parc de lloguer social que hauran de tenir els municipis amb més demanda d'habitatge el 2044. Així ho ha anunciat la consellera de Territori, Ester Capella, que ha afegit que s'ha aprovat de forma provisional el Pla territorial sectorial de l'habitatge (PTSH), un document que ha d'orientar a mitjà i llarg termini les polítiques d'habitatge a Catalunya.

Amb la llum verda d'aquest document, el departament modifica l’objectiu de lloguer social que recollia el document inicial, que el situava en el 7%, i l’incrementa fins al 10,3%. El pla entrarà en vigor l’1 de juliol de 2024 i afectarà 163 municipis on resideix el 82,7% de la població. Segons ha explicat Capella, el pla permetrà ampliar en 273.000 habitatges el parc de lloguer social de Catalunya.

Augment de 73.000 pisos de lloguer social

Capella ha explicat que es tracta d'un "objectiu de mínims" i ha assenyalat que el nou pla permet establir la planificació i el pressupost per poder-ho fer efectiu. Segons Capella, la revisió del pla implica un augment de 73.000 pisos de lloguer social nous respecte del que preveia el document inicial, aprovat el 2021 i que fixava una mitjana del 7% a vint anys vista. Entre els municipis de demanda forta i acreditada hi ha ciutats com Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Granollers, Terrassa, Sabadell, Reus, Girona o Vilafranca del Penedès.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que el document fa 17 anys que s'està elaborant i que, prèviament, ha tingut altres aprovacions inicials. "Quan se'ns planteja l'aprovació veiem que hi havia qüestions que s'havien de modificar perquè era bàsic que el pla doni resposta a les necessitats reals com a país, per ara i per als anys vinents", ha defensat Capella. La consellera ha admès que l'objectiu d'assolir un 9% de lloguer social a tot Catalunya és un "objectiu de mínims", però que permet "aterrar línies d'actuació amb dotació pressupostària".

Capella ha afirmat que la voluntat d'elevar els objectius de lloguer social també passa per "interpel·lar" la resta d'administracions implicades, com són els ajuntaments. Preguntada per si l'executiu es planteja augmentar l'objectiu en els anys vinents, ha assegurat que "el pla permet actuar i, per tant, assolir objectius superiors".

L'anunci s'ha fet en el marc de la reunió del Consell Assessor de l'Habitatge, format per la mateixa Generalitat i l'Administració local, associacions de consumidors i usuaris, de joves, entitats i agents socials sindicals i empresarials, associacions veïnals i col·legis professionals i empresarials. Precisament, relacionat amb els integrants del consell, Capella també explicat que la voluntat de l'executiu és incorporar, a partir d'ara, els moviments socials i del teixit associatiu vinculats a l'habitatge. "Hem convidat als membres que creiem que haurien de ser-hi present, com és la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) o el Sindicat de Llogateres, i que mai havien participat en el treball del Consell Assessor", ha indicat la consellera.

Parc d'habitatges per a joves

Així mateix, el ple del Parlament va aprovar aquest dijous el punt d'una moció de Junts que instava el Govern a garantir en els pressupostos del 2024 més recursos per incrementar el parc públic d'habitatge de lloguer social destinat a joves. La iniciativa, que es va aprovar amb els vots a favor del PSC-Units, ERC, Junts, el Cs i el PP, i l'abstenció de Vox, la CUP i els comuns, també demanava a la Generalitat reservar com a mínim un 25% de les promocions de lloguer o de compra per a joves.