A l'octubre el saldo entre les empreses noves i les dissoltes va ser de 5.230, la pitjor dada dels últims cinc anys, inclosa el del Covid 2020, segons les dades publicades aquest matí per l'INE, la qual cosa denota un debilitament de l'economia. Només quatre comunitats autònomes, País Basc, Catalunya, Andalusia i la Comunitat Valenciana van mostrar a l'octubre millors registres que fa un any. Aquell mes van arrencar 7.149 empreses, un 2,7% menys que el mateix mes de l'any passat i igualment, va suposar la menor quantitat dels últims sis anys, un miler per sota d'octubre de 2018 quan es va registrar el màxim.

Però no només es van crear menys empreses, és que també es van tancar més, concretament 1.919, gairebé un 9% d'increment respecte a octubre de 2021 i igualment suposa la dissolució d'empreses més gran aquest mes des de 2017. Menys empreses creades i més dissoltes donen, doncs, aquest saldo de 5.230 que suposa un 6,5% menys que el 2021, només superat pel saldo de 2020. Els resultats d'octubre contrasten amb els del mes anterior, ja que setembre d'aquest any s'ha col·locat com un dels millors de l'última dècada.

Només creixen quatre comunitats

En el còmput per comunitats, el País Basc (264 empreses) és la que més dinamisme mostra en comparació amb octubre de l'any passat, concretament un 23,4% més d'empreses; seguit per Catalunya (1.415) amb un 5% d'augment, Andalusia (1.244) un 3,5% i la Comunitat Valenciana (908), l'1,7%. En la resta es produeixen caigudes el que explica el descens del 2,7% a la mitjana nacional.

Extremadura és la que més pateix amb una baixada del 24% en la creació de noves societats respecte al mateix mes de l'any passat i la Comunitat Foral de Navarra un 20%. La Comunitat de Madrid està també per sota de la mitjana, ja que el ritme de creació de noves societats es va contreure el 8,1% en relació amb octubre de 2021, encara que segueix al capdavant amb 1.655 empreses noves.

Menys empreses creades i a més més petites, ja que de mitjana el capital subscrit va ser de 26.883 euros, un 3,2% menys que el mateix mes de l'any passat. Les més grans estan en les activitats immobiliàries, financeres i d'assegurances, amb un desemborsament mitjà a 127.100 euros seguides a bastanta distància de les empreses de construcció, amb 13.463 euros. Les que menys diners precisen per a la seva fundació són les societats dedicades a les activitats administratives i serveis auxiliars, amb un capital mitjà de 1.766 euros el mes d'octubre.

Sobre els tancaments, la Comunitat de Madrid està en termes absoluts al capdavant, amb 745 societats dissoltes a l'octubre, amb Andalusia en segon lloc (237) i la Comunitat Valenciana (157) després. A Catalunya es van tancar l'octubre d'aquest any 133 empreses. Cosa diferent és en termes percentuals ja que els tancaments es van incrementar un 81% a Cantàbria respecte a octubre de l'any passat, un 80% a la Regió de Múrcia i un 72% a l'Aragó. A Catalunya hi va haver els mateixos tancaments que l'octubre de l'any passat, a Andalusia fins i tot hi va haver una reducció del 7% i al País Basc del 4%. A la Comunitat de Madrid, al contrari, van augmentar un 11%.

Tres sectors sumen la meitat

L'anàlisi per sectors que aporta l'Institut Nacional d'Estadística constata que tres activitats concentren el moviment d'empreses, tant en les noves creades com en les desaparegudes. El comerç suposa el 19% de les 7.149 empreses creades a l'octubre, immobiliàries, financeres i assegurances el 17% i la construcció el 14%, en conjunt una de cada dues societats de nova factura.

Encara que el dinamisme que demostren aquests sectors per crear és el mateix que per dissoldre, doncs aquests tres mateix suposen el 52% de les empreses que van tancar l'octubre, segons les dades de l'INE. La diferència és que la davantera, en el que a tancaments es refereix, l'ostenta les immobiliàries, financeres i assegurances, amb el 19,5% de les 1.919 empreses que es van dissoldre l'octubre de 2022, el comerç el 17,3% i la construcció el 15%.

Un mes propens als tancaments

L'octubre es converteix en un mes amb molt moviment d'empreses si es compara amb l'anterior. Així el nombre de tancaments l'octubre d'aquest any va augmentar un 34% respecte a setembre un percentatge que es manté similar a anys anteriors deixant al marge el 2018 quan es van dissoldre un 51% més que al setembre. El punt negatiu ha estat, doncs, en la creació, ja que a l'octubre augmenta un 4,5% respecte a setembre, el ritme més baix de l'últim lustre, inclòs el 2020 amb la crisi del Covid en el seu apogeu i a molta distància dels anys 2018 i 2019.