L'oferta de lloguers permanents es va reduir un 3% en el primer trimestre de l'any en taxa interanual, mentre que els lloguers de temporada van créixer un 25% en el mateix període, i ja suposen el 14% del total de l'oferta d'habitatge, segons dades d'Idealista proporcionades aquest dimarts. A Barcelona, el 47% dels habitatges que s'ofereixen ho fan de lloguer de temporada, mentre que a Sant Sebastià ho fan el 37% del total. Els segueixen les ciutats de Badajoz (27%), Girona (26%), Cadis (22%) i Tarragona (20%). Per sota d'aquesta xifra es troben els mercats de Madrid (17%), Bilbao (15%), Palma (15%), Santander i València, amb un 14% en ambdós casos.
A l'altra banda, a les zones menys tensades aquesta modalitat temporal és pràcticament inexistent, ja que a tres capitals el pes de la mateixa sobre el mercat pràcticament no existeix: Ceuta, Melilla i Logronyo.
On creix més el lloguer de temporada?
Entre els grans mercats, l'increment més gran de l'oferta de temporada s'ha donat a Bilbao, que compta amb un 36% més que fa un any, seguida per Alacant (33%), Barcelona (29%), Madrid (23%), València (14%), Sant Sebastià i Palma (13%). A les ciutats de Sevilla i Màlaga, en canvi, el volum de lloguers de temporada es va reduir: va caure un 4% a Màlaga i un 6% a Sevilla.
Els majors i més espectaculars increments d'oferta d'aquest tipus s'han donat a petits mercats on aquest fenomen era fins ara pràcticament inexistent i en els quals l'aparició d'un grapat d'anuncis ha provocat pujades molt pronunciades: Ourense (300%), Toledo (178%), Pontevedra (125%), Jaén (111%) i Guadalajara (100%). Al contrari, a més de Màlaga i Sevilla, a 13 capitals espanyoles els lloguers temporals s'han reduït durant aquest any. Així, a Melilla han desaparegut, a Zamora van caure un 86% i a Logronyo, un 80%.
Cauen els lloguers permanents
Pel seu costat, les quatre capitals catalanes es troben entre els cinc mercats en què més s'ha reduït l'oferta de lloguers en l'últim any: Girona (-42%), li segueix Ciudad Real (-39%), Barcelona (-37%), Lleida (-37%) i Tarragona (-36%). Tanmateix, comencen a ser més les ciutats en les quals el producte s'ha recuperat lleugerament. A Àvila s'ha incrementat un 83% respecte a l'any passat, mentre que a Ceuta el creixement ha estat del 49%.
"És revelador que en aquelles capitals en les quals la Llei d'Habitatge s'aplica en tota la seva extensió, com són les catalanes, aquest objectiu no sembla haver-se assolit i continuen marcant les caigudes d'estoc més grans de totes les capitals espanyoles. Només aquest fet ja hauria de ser suficient per provocar una reflexió al Govern existent que el porti a canviar el rumb i derogar totes les mesures nocives en matèria de lloguer que s'han aprovat en els últims sis anys", ha apuntat el portaveu d'idealista, Francisco Iñareta, després de fer-se públic l'estudi.