La vicepresidenta i ministra d'Assumptes Econòmics d'Espanya, Nadia Calviño, ha defensat aquest dimecres en l'acte de clausura de la Reunió anual del Cercle d'Economia que el model econòmic que ha seguit el Govern espanyol és "de centre" i "responsable". Ho ha dit en representació del Govern espanyol davant de l'empresariat català, després que el president Pedro Sánchez cancel·lés la seva presència després d'avançar les eleccions. Ja en clau electoral, ha qüestionat que Feijóo, líder de l'oposició i del PP que també va participar prèviament en la jornada, tingui algun model econòmic. "El sector públic ha salvat a l'economia espanyola", ha defensat Calviño en relació amb la gestió de la pandèmia i com a resposta als qüestionaments del Cercle.

"Jo ignoro quin és el model econòmic de Feijóo a part d'abaixar impostos", ha llançat Calviño. "La nostra política econòmica no pot ser més de centre", ha defensat després que el president del Cercle, Jaume Guardiola, llegís la nota d'opinió en la qual assegurava que la política a Espanya està "anant cap als extrems" i evitant el centre. "Som gent d'ordre i aquesta convocatòria ens causa cert vertigen", va defensar també Guardiola en relació amb l'avançament de les eleccions generals, al que Calviño va replicar que "si alguna cosa no ens ha de fer vertigen són unes eleccions".

"Ens costa entendre com afectarà la nostra presidència de la Unió Europea en el segon semestre de l'any", ha qüestionat Guardiola, incògnita que Calviño no ha acabat d'aclarir. Tampoc no s'ha referit la ministra a les mesures de rebaixa de l'IVA en alimentació, si prorrogarà o no uns ajuts que fa unes setmanes va afirmar que havien "d'anar retirant-se". Calviño no es presentarà en les llistes a les eleccions generals, però ha assegurat que espera seguir al capdavant del ministeri. "El meu compromís no està vinculat a anar en les llistes electorals", ha dit.

Calviño ha anunciat també que dimarts vinent el Govern aprovarà l'addenda per al quart pagament, de 10.000 milions d'euros, corresponent als Plans de Recuperació i Resiliència (PERTE) de la Unió Europea. Guardiola ha mostrat la preocupació del Cercle per la baixa renda per càpita espanyola, les traves administratives i la inversió en R+D i ha demanat una "centralitat que aglutini" a tota la població en comptes d'uns partits que "semblen aproximar-se als extrems". També ha defensat la necessitat d'un model de fiscalitat europeu, punt aquest amb el qual Calviño s'ha mostrat d'acord.

Bon ritme de creixement

En el seu repàs del context, Calviño ha recordat que vivim moments d'"incertesa" i de "xoc", de "cignes negres" i ha defensat el model espanyol com el d'"una política econòmica que funciona". "Ens hem cuidat de l'urgent sense deixar de banda l'important", ha defensat, i ha repassat després les xifres de creixement d'Espanya, del 5,5% el 2021 i el 2022 i del 4,8% del PIB en el primer trimestre de l'any en curs. "Tots coincideixen que la nostra serà l'economia que més creixi el 2023", ha afegit.

Calviño ha defensat la reforma laboral del ministeri de Treball de Yolanda Díaz, que ha aconseguit que "s'aconsegueixin els objectius d'afiliació dels tres anys següents" gràcies a un "extraordinari comportament del mercat de treball". Centrant-se en el sector digital, ha tret pit del 21% que ha crescut l'economia digital, mostrant un canvi de model en qui Espanya també exporta serveis digitals, que han contribuït a un "superàvit de la fulla de pagaments per compte corrent".

Encara que Calviño ha donat la raó a Guardiola en la baixa renda per càpita, ha defensat que el que va succeir després de la crisi financera i econòmica de 2008 va ser una "dècada perduda" per a la inversió social i que ara "tornem a indicadors d'atur i desigualtat previs als de 2008", per la qual cosa el camí del Govern és l'adequat per millorar la renda per càpita.

Calviño també ha defensat que, malgrat l'elevat deute i dèficit de l'economia espanyola, Espanya està aconseguint reduir la ràtio de deute per PIB i de dèficit per PIB, fins al punt d'haver avançat objectius de 2024 quant a deute. "Europa ha validat el camí pressupostari d'Espanya", ha defensat. Ha atribuït gran part del deute públic que "el palanquejament no l'ha acaparat el sector privat, sinó el públic", després d'una pandèmia en la qual "el sector públic va salvar l'economia", segons Calviño, amb els PERTE i altres ajuts.

Innovació a Catalunya

La ministra ha defensat que "l'aflorament de l'economia submergida és un dels factors que explica que hagi augmentat la recaptació fiscal sense haver apujat els impostos". "Hem baixat l'IVA, hem baixat l'IRPF i els impostos a les pimes", ha defensat Calviño, que ha recordat que el Govern espanyol ha dedicat 3.500 dels 34.000 milions desemborsats per Europa per a la recuperació. La ministra ha elogiat el paper de Catalunya en innovació, amb "el millor centre de supercomputació d'Europa", el Supercomputer Center, i "un dels millors" en fotònica, així com la innovació en salut, pública i privada, de Barcelona.

"Continuarem amb una política econòmica responsable", ha defensat Calviño, que creu que "el bon balanç econòmic té pocs precedents en la nostra història". Calviño ha defensat la continuïtat del Govern per a "no frenar les inversions en marxa i donar continuïtat a aquestes polítiques" i ha defensat la Llei d'Habitatge com "un text equilibrat" que donarà "un marc estable" a la solució del problema de l'habitatge a Espanya.

"El nostre lideratge s'acompanya d'una visió clara, amb reformes estructurals com la laboral, la d'educació o la de formació professional, la d'empreses emergents, la de millora de negocis o la llei de ciència", ha afegit Calviño, que ha defensat el model espanyol com "progressista" però "equilibrat, responsable, de confiança."

Els inversors estrangers, finalment, es reuneixen "cada setmana" amb el ministeri per posar seus d'investigació a Espanya, ha assegurat Calviño, que ha explicat que "tots tenen a Espanya al mapa perquè s'està produint un canvi de model" que Espanya es converteix en referent de la innovació.