La mona, una tradició a preu d'or. Farina, aigua, oli, ous o xocolata són alguns dels ingredients per fer una mona de Pasqua i, en un context d'increment dels preus, fer una mona serà més car que l'any passat. En concret, un 13,9% més que el 2023. L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,4% al febrer respecte al mes anterior i va retallar sis dècimes la taxa interanual, fins al 2,8%, a causa de l'abaratiment de l'electricitat i dels aliments, que van créixer al ritme més baix en dos anys, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En concret, el preu dels aliments i begudes no alcohòliques va avançar al febrer un 5,3% interanual, taxa 2,1 punts inferiors a la del mes anterior i la menys acusada des de gener del 2022.

Amb el retrocés de l'IPC interanual el segon mes de l'any, la inflació va tornar a registrar descensos després del repunt de gener i es va situar en el seu nivell més baix des del mes d'agost passat, quan va assolir el 2,6%. A més, la inflació va baixar al febrer de la barrera del 3% després de cinc mesos consecutius per sobre d'aquesta cota.

El preu de l'oli, pels aires

Així i tot, hi ha alguns productes per elaborar una mona sí que han vist repuntar el seu cost, com és el cas del sucre, els ous o la xocolata. Per fer el pa de pessic d'1 kilogram es necessiten 500 grams de farina de força, 100 grams de mantega, tres ous, 250 grams d'oli, 10 grams de sal, 100 grams de sucre i un sobre de llevat

En el cas dels ous, el seu cost ha pujat un 5% respecte a l'any anterior, en el cas de la sal un 8,8% i el preu de la xocolata ha incrementat un 10%. Per contra, el cost de la farina ha disminuït un 0,7% respecte a l'any passat, el de la mantega un 3,5% i el preu dels fruits secs s'ha mantingut semblant al de 2023, amb una petita pujada del 0,6 i el sucre ha augmentat un 4,1%. El que més ha crescut respecte al 2023 ha estat l'oli d'oliva, amb una pujada del 67%. Amb tot, fer una mona de Pasqua serà un 13,9% més cara que l'any passat

Per contra, si la Mona de Pasqua durant aquests dies es fa amb oli de gira-sol, serà un 0,2% més econòmica que el 2023. Tot i que la recepta és la mateixa, l'oli de gira-sol ha caigut un 24,6% respecte a l'any passat. Per la qual cosa, el cost de fer la mona amb aquest tipus d'oli també serà més baix. 

El 2023 la mona va ser un 31% més cara que l'any anterior

Si anem un any enrere, fer una mona el 2023 també va ser més car que l'any anterior. L'any passat, fer una mona de Pasqua va ser un 31% més costós, sent el sucre el que més va pujar respecte al 2022. En aquell cas, l'IPC del mes de febrer es va situar en el 6,1% a Espanya i, pel que fa als ingredients, la farina va pujar un 26,2% respecte al 2022, la mantega es va encarir més d'un 39%, els ous costaven un 28% més, l'oli de gira-sol va pujar un 27,3% i el sucre es va encarir un 52,6%. Pel que fa als elements decoratius, el cost de la xocolata va escalar un 11,2% respecte a l'any anterior i el de les confitures un 18,4%.