El de 2024 ha estat el millor febrer de la història per a l'ocupació a Espanya, que ha sumat 100.000 afiliats de mitjana més fins a arribar als 20.954.785 en total, una xifra mai assolida en la sèrie històrica que engega l'any 2001, segons les dades publicades aquest dilluns per la Seguretat Social. El nombre de persones aturades se situa en 2.760.408 persones, 150.607 menys que el febrer de 2023 i 7.452 menys que al passat mes de gener. La taxa d'atur se situa en el 13,1%.

A Catalunya, l'atur compta amb 700 persones menys registrades i l'afiliació es recupera amb 23.637 llocs generats. L'afiliació aconsegueix els 3,7 milions a Catalunya, també millor xifra al febrer de tota la sèrie històrica.

El sector serveis va arrossegar la major part del creixement, amb 71.837 afiliats més, mentre que el creixement d'assalariats (93.613) va ser més gran que el de no assalariats, que van ser prop de 10.000 més que el mes passat, segons les dades de Seguretat Social.

Hi ha un 0,37% menys d'aturats masculins (1.104.842) i el femení un 0,20% fins als 1.655.566. Des de 2008, no es registrava una xifra absoluta tan baixa d'aturats, que cau també en termes desestacionalitzats en perdre 28.249 persones.

Els aturats totals han caigut un 5,17% en relació amb febrer de l'any passat. Al febrer, va créixer un 3,28% l'atur entre joves menors de 25 anys, però va caure el de 25 anys i més.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha destacat aquest dilluns, després de conèixer-se les dades d'atur i contractació de febrer, que el mercat laboral espanyol "és millor ara que fa cinc anys". "I això és una gran notícia", ha afegit la ministra.

"Ens van dir que destruiríem ocupació i no sols ho estem creant, sinó que estem transformant el mercat laboral (...) La reforma laboral ha millorat la qualitat i quantitat de l'ocupació", ha assenyalat la ministra, que ha recalcat que el 46% dels contractes signats al febrer eren indefinits.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha destacat les xifres en les seves xarxes. "Un nou rècord per a l'ocupació en un mes de febrer: Espanya té ja 20,7 milions d'afiliats. L'atur cau i se situa en la xifra més baixa en 16 anys", ha ressaltat.

Els sindicats també han celebrat la situació de l'ocupació. UGT ha destacat aquest dilluns que les dades d'atur i afiliació a la Seguretat Social del mes de febrer "són el reflex d'un mercat laboral fort i resilient, producte de tota l'ocupació de qualitat que s'està creant arran de la reforma laboral de 2021".

Així, el sindicat ha defensat que els llocs de treball són ara més estables en assentar-se cada vegada més sobre el contracte indefinit. "Això implica la configuració d'unes relacions laborals més sòlides, amb una major capacitat de resistència davant contextos adversos", ha subratllat UGT. 

Crítiques del PP

Des del PP, en canvi, han qüestionat les dades. El sotssecretari d'Economia del PP, Juan Bravo, ha criticat el "maquillatge" de les dades de l'atur conegudes aquest dilluns, perquè no s'inclouen 778.000 aturats que, al seu judici, haurien de constar en el registre.

Aquests 778.000 aturats serien els demandants d'ocupació amb relació laboral, que si s'inclouen l'atur seria de 3,546 milions de persones, enfront dels 2,768 milions confirmats pel Ministeri de Treball i Economia Social.

Juan Bravo, a través d'un missatge publicat en la xarxa social X, abans coneguda com a Twitter, ha criticat aquestes dades, que creï maquillats i que, així i tot, continuen deixant a Espanya amb "la pitjor dada de la UE d'atur general, femení i juvenil".

També assenyala la precarietat de les ocupacions a Espanya, perquè vuit de cada deu contractes són fixos discontinus, parcials o temporals. Al seu torn, ha alertat de la destrucció d'11.935 empreses al gener.