La Patronal Catalana de l’Automoció (Fecavem) ha presentat les dades de previsions econòmiques pel que fa a les matriculacions d’aquest 2024 a Espanya i, concretament, també Catalunya. Juntament amb MSI Sistemas de Inteligencia, s’han publicat les dades finals en el marc de l’Automobile Talks.

Dos anys per arribar al milió de matriculats

A grans trets, les matriculacions de turismes i tot terrenys a Espanya creixeran només un 3,5% el 2024 en passar de 948.700 vehicles el 2023 a 982.009, segons la previsió que ha donat Jose Manuel López Montoya, director d'estudis d'automoció de MSI, que surt amb la credibilitat d'haver-se desviat només un 2% en les previsions de l'exercici passat.  I pel 2025, el creixement serà del 3,7%.

Pel que fa a Catalunya, la tendència és similar i lleugerament inferior a dos anys vista. El creixement per aquest 2024 de les matriculacions respecte a les del 2023 serà de l’1,5%, és a dir, es passaran dels 118.475 turismes i 4×4 matriculats el passat any als 120.274 d’enguany. Des de Fecavem, aquest increment positiu, però subratllen que és moderat, ja que, a diferència del 2023 quan es van superar perspectives amb un increment del 16,6%, en aquest cas és més temperat. La perspectiva pel 2025 també és moderada amb un increment del 2,4%. Com sempre, caldrà veure a finals d’any com han evolucionat les previsions fetes.

Si mirem les dades més recents, el 2023 ha tancat amb el mercat de turismes català amb un comportament destacable. En el canal particular hem assolit el 15% d’increment. És una bona dada. Els canals empresa i rentacar també marquen uns indicadors positius i reverteixen la tendència de pèrdua de pes en les matriculacions catalanes versus les de l’estat espanyol dels darrers 10 anys.

La motocicleta tanca amb un increment del 12,2%, una dada també a destacar. S’ha recuperat la venda de motocicletes, mentre que els ciclomotors segueixen una línia de caiguda sostinguda en el temps. Actualment, és un mercat que només té rellevància quan es matriculen ciclomotors elèctrics per ús compartit. En els darrers anys, però això no s’està produint.

D'altra banda, per incentivar les matriculacions de vehicles elèctrics i ecològics, des de Fecavem s’ha fet referència a la necessitat de reduir el termini entre la sol·licitud de l’ajut Moves i el cobrament pel beneficiari. A més, s’ha posat de manifest que per estimar les vendes de la distribució d’automoció catalana, les matriculacions només reflecteixen part de la xifra de negoci del sector i que cal recórrer a altres mecanismes, perquè hi ha operacions com són per exemple el rènting, que es matriculen fora de Catalunya.

Cal recordar que el govern espanyol ha prorrogat fins al 31 de juliol de 2024 els ajuts per a mobilitat elèctrica del pla Moves 3, que compta amb un pressupost de 1.200 milions d'euros i del qual encara hi ha gairebé 300 milions disponibles. El Consell de Ministres, a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha aprovat aquest dimarts un reial decret pel qual es prorroga el programa d'incentius per a la mobilitat elèctrica, prolongant set mesos més la seva vigència, ja que vencia a finals d'aquest any. El Ministeri ha destacat que amb aquesta extensió es cobreix el període estival, que és en el que es registra el pic anual de vendes d'automòbils.

En l’aspecte de motoritzacions cal remarcar que el Moves ha servit per obrir mercat. L'any 2020, els turismes elèctrics i híbrids endollables no arribàvem al 5% del total mercat i ara han assolit una quota que frega el 14%.