Els últims anys han estat marcats per diferents desafiaments socials, polítics, sanitaris i econòmics. Amb la pandèmia pel Covid, la guerra a Ucraïna per la invasió russa, l'elevada inflació i la política monetària dels bancs centrals per tractar de frenar-la, l'economia global s'ha vist ressentida. Una situació que es veurà prolongada durant el proper any, del qual s'espera una desacceleració en el creixement, segons apunten diferents institucions i firmes d'anàlisi.
En aquest sentit, des de Deutsche Bank plantegen una sèrie d'escenaris a vigilar que suposen un risc per a l'economia i per als mercats. Al seu últim informe VA CIAR Insights 'Resilience versus recession Economic and investment outlook', el banc alemany fa un repàs de les seves previsions econòmiques per al pròxim exercici, dedicant un apartat especial a diferents factors geopolítics i econòmics que poden fer perillar l'estabilitat financera dels països desenvolupats.
Les tensions militars i polítiques a Europa del Este
Les tensions militars i polítiques, més visibles en Europa de l'Est i el Mar de la Xina Oriental, es van intensificar el 2022 i és probable que augmentin i plantegin importants reptes a la comunitat mundial també el 2023. En aquest sentit, des de l'entitat alemanya creuen que els conflictes armats com el que hi continua havent entre Ucraïna i Rússia poden suposar més problemes en matèria de migració i de subministrament de matèries primeres a la resta de països, dependents en gran part de les exportacions d'aquests territoris.
"Les solucions per posar fi a la invasió russa d'Ucraïna continuen sent esquives. Això al seu torn significa que no hi ha solucions a les repercussions d'aquest conflicte en àmbits com els moviments migratoris, el subministrament mundial de matèries primeres energètiques fòssils i aliments, i els possibles canvis geopolítics que s'estenen més enllà de la regió", explica Deutsche Bank.
El conflicte pels xips semiconductors
Un altre de les grans problemàtiques dels últims anys ha estat el de l'escassetat de xips semiconductors, essencials en diferents indústries com la de l'automòbil i en el sector de productes electrònics. "A Àsia Oriental, persisteixen les tensions relació amb la reivindicació declarada de la Xina sobre Taiwan. Des d'un punt de vista purament econòmic, Taiwan és el proveïdor mundial més gran de xips semiconductors", assenyala el banc.
Taiwan és el principal país que controla la indústria dels xips semiconductors, a través de la companyia TSCM (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), amb un 56% de la quota de mercat el 2022. Les tensions respecte al problema territorial, a causa que la Xina reclama Taiwan com seu, podrien augmentar en els propers mesos, de la mateixa manera que va ocórrer aquest any amb la visita de la presidenta de la Càmera de Representants, Nancy Pelosi, al país en qüestió.
Any d'eleccions per a països clau
El tercer focus per vigilar, segons Deutsche Bank, és al del període electoral que regirà l'any de diferents països i, per tant, les seves economies i la seva estabilitat financera. En aquest sentit, els analistes de la firma alemanya destaquen al seu informe de perspectives les eleccions d'Espanya, Polònia, Turquia i l'Índia.
Els experts destaquen que les cites electorals i els seus posteriors resultats "exigiran una atenció més gran per part dels inversors el 2023". Per la part que li toca a Espanya, la pròxima cita electoral serà el maig del pròxim exercici, en aquest cas per a les eleccions municipals i autonòmiques. També tindran lloc les eleccions nacionals, encara sense data.
Guerra tecnològica entre els EUA i Xina
En quart lloc, els experts de Deutsche Bank assenyalen a la guerra tecnològica entre els EUA i la Xina com un dels potencials riscos a tenir en compte per al proper any. "En la pugna entre els EUA i la Xina pel lideratge tecnològic mundial, és possible que les línies de batalla s'endureixin encara més. Els punts de conflicte continuen sent les acusacions nord-americanes de robatori de propietat intel·lectual per part de la Xina, la preocupació per la privacitat de les dades en ambdues parts i les restriccions a l'accés mutu als mercats, que inclouen sancions comercials de gran abast," expliquen.
En aquest sentit, per als analistes l'abast d'aquesta guerra tecnològica també és cada vegada més evident: "Un conflicte comercial s'ha transformat en un esforç per establir les normes aplicables a llarg termini en àmbits de gran importància, com la tecnologia de la informació i la comunicació", destaquen. Unes normes que també apliquen a llarg termini en àmbits tan importants com el 5G, la intel·ligència artificial i els xips. "L'èxit ampliarà la base de poder del país a llarg termini. Així que ambdues parts no voldran cedir terreny fàcilment", sentencia el banc.
Evolució del Covid-19 a la Xina
Com no podia ser de cap altra manera, l'evolució del Covid-19 a la Xina continua sent un problema per a l'economia del gegant asiàtic i per a moltes altres per la seva importància en diferents sectors. "El 2023 és important aprofitar l'èxit aconseguit en la contenció del virus Covid-19. La Xina en particular ho necessita des d'un punt de vista macroeconòmic, ja que els bloquejos prolongats de l'activitat econòmica segueixen en els principals centres urbans," assenyala l'informe.
Encara que els indicis continuen apuntant a una millora de la situació mundial, des de l'entitat creuen que cal vigilar de prop els possibles nous brots i les restriccions associades. Una situació que ha afectat sobre manera el mercat immobiliari xinès, un dels seus principals motors econòmics. "Els problemes que arrossega des de fa temps el mercat immobiliari xinès s'han vist exacerbats en certa mesura per la pandèmia de Covid-19. El sector és responsable d'aproximadament el 25% de la producció econòmica del país i, per tant, és extremadament rellevant. Esperem que el govern xinès pugui estabilitzar encara més el mercat a mesura que avanci l'any, però els mercats internacionals de capitals poden continuar sent escèptics", conclou.
Possible liquidació al mercat de bons
Finalment, des de Deutsche Bank no perden la vista al la renda fixa, protagonista el 2022 per una inusual i elevada volatilitat. "No esperem que el 2023 es produeixi una altra liquidació similar a la de 2022 als mercats mundials de renda fixa. Tanmateix, si la inflació resulta ser més persistent del previst o augmenta encara més, els rendiments dels bons podrien tornar a pujar", asseguren els experts.
Així mateix, consideren que, si els rendiments del deute públic nord-americà a deu anys augmentessin notablement, "creiem que això correria el risc d'una altra liquidació amb un impacte significatiu també als mercats borsaris i, especialment, en valors amb alta sensibilitat a les taxes d'interès, com els del sector tecnològic".