El puny de ferro del Banc Central Europeu ja està donant els seus fruits. Després de més 17 mesos de progressives pujades, la inflació d'Europa va corregir fins al 10,1% al novembre. Es tracta del primer descens després de gairebé any i mig d'alces consecutives. Malgrat que el BCE ha dut a terme diverses pujades de tipus amb l'objectiu de reduir l'elevat IPC de l'eurozona, ha estat al novembre quan la inflació interanual de la zona euro ha corregit fins al 10,1%, un 0,6% menys de la històrica marca de l'octubre passat.

Els experts asseguren que l'efecte de les pujades de tipus apareix, mínim, als tres mesos d'oficialitzar-se la pujada. El BCE, que en la jornada d'ahir va emprendre la quarta pujada de tipus des de començament d'any, ja va deixar clar que farien les pujades de tipus necessàries per reduir la inflació fins al llindar desitjat: el 2%. Malgrat que la xifra actual dista enormement de la desitjada per la institució monetària, la reducció el mes de novembre és un indicador que l'agressiva política monetària ja està donant fruits.

Eurostat, l'oficina comunitària d'estadística d'Europa, també ha revelat que Espanya és el país de la Unió Europea on els preus van pujar amb menor intensitat, amb un 6,7%. Malgrat això, cap destara que el preu dels aliments segueix creixent a nivells desproporcionats, fins al 15%. Per la seva part, en el conjunt de la UE, la taxa d'inflació interanual va frenar al novembre l'11,1% des de l'11,5% registrat a l'octubre.

Els tipus d'interès més elevats des de 2008

Amb la pujada d'ahir, el BCE tancarà l'exercici amb els tipus d'interès en 2,50%, el nivell més elevat des de desembre de 2008. L'organisme presidit per Christine Lagarde va aclarir que continuarien pujant els tipus de forma "mesurada i predictible" en els primers compassos del proper any. Les estimacions apunten que les següents alces podrien ser de 50 punts bàsics, similar a la donada en la jornada d'ahir pel BCE.

Amb l'última pujada de tipus, la institució amb seu a Frankfurt va trencar amb la tendència mostrada en les dues reunions anteriors a la de desembre, en la qual el BCE va elevar les taxes d'interès en 75 punts bàsics. I és que, malgrat que el banc central es va mostrar temorós a mitjans d'any per la incertesa generada pel conflicte armat a Ucraïna, l'organisme bancari va deixar els titubejos a un costat, afegint-se al discurs hawkish d'altres entitats centrals, com la Reserva Federal o el Banc d'Anglaterra.

Descensos en el preu de l'energia i aliments

Al novembre, l'alça dels preus de l'energia es va moderar a Europa al 34,9% des del 41,5% que marca a l'octubre. D'altra banda, l'encariment del preu dels aliments frescos va ser del 13,8% davant el 15,5% registrat el mes anterior. Malgrat que continuen sent dades elevades, la reducció respecte al mes anterior resulta esperançadora per a la zona euro. La guerra a Ucraïna va sumir Europa en una espiral marcada per la incertesa i la volatilitat monetària que, entre altres coses, va catalitzar a l'alça la inflació del Vell Continent.

Per la seva part, els serveis van pujar un 4,2% interanual, una dècima menys que a l'octubre. Els béns industrials no energètics es van encarir un 6,1%, una dada similar al que marcava el mes anterior.

Espanya, el país on l'IPC es modera més

Una altra mostra de l'efecte de les pujades de tipus està que la inflació va reduir en 16 Estats membre de la Unió Europea, entre els quals destaquen Espanya (6,7%), França (7,1%) i Malta (7,2%). La cara oposada és en Hongria (23,1%), Letònia (21,7%), Estònia i Lituània, que mantenen un nivell del 21,4%. Aquests països mantenen cotes d'inflació abruptes respecte a la de la resta de països de l'eurozona.

El BCE pronostica que els preus pujaran de mitjana el 2022 un 8,4%, tres desena més del que esperaven el setembre, amb una inflació subjacent del 3,9%.

Arran de les previsions, la institució monetària estima que la inflació es moderarà fins al 6,3% el 2023. Es tracta d'una perspectiva més negativa que la llançada anteriorment, quan el BCE ubicava en un 5,5% la inflació per al proper any. Quant a la subjacent, la previsió del 4,2%, mentre que el 2024 serà del 3,4%.

Per a 2025, la inflació baixarà fins a nivells propers als desitjats pel Banc Central Europeu. Segons l'organisme central, l'IPC corregirà fins al 2,3%, tres dècimes per sobre del que busca l'organisme amb seu a Frankfurt.

Cal veure si les últimes pujades de tipus d'interès tenen el seu efecte sobre l'IPC en els primers mesos del 2023. La institució bancària continuarà amb la seva política monetària el temps que sigui necessari. Tot i que encara és aviat per llançar previsions sobre l'abast de les properes pujades de tipus d'interès, els experts auguren un missatge del BCE una mica més caut. Tot i això, tot dependrà de l'evolució de l'IPC a Europa. Ara com ara, la inflació dóna un lleuger respir, encara que continua sent desmesurada.