El preu mitjà de la llum tanca el mes de març a 20 euros per megawatt hora (MWh), el que suposa la meitat que el preu mitjà registrat en febrer i un 77,5% menys que el març de 2023, quan es va situar en 89,6 euros/MWh. És també el preu més baix des de la pandèmia, el 2020.

Tanmateix, la factura que els espanyols pagaran aquest mes serà més elevada si es té en compte que l'IVA ha tornat al 21% des del 10% en el qual hi havia topat.

Segons les dades provisionals l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE), aquest diumenge 31 de març, el preu mitjà de la llum se situarà en 0,83 euros/MWh i durant vuit hores (d'11.00 a 19.00) serà de zero euros. El preu màxim serà 3,20 euros/MWh i es marcarà de 00.00 a 01.00 i de 20.00 a 22.00.

D'aquesta forma, el març tancarà a un preu mig de 20 euros/MWh, en un mes en què es va marcar un preu mínim de 0,54 euros/MWh el passat dia 10, a causa de l'alta participació de les energies renovables per les borrasques que han travessat el país.

De fet, en 16 dels 31 dies de març la mitjana del 'pool' es va situar per sota de la cota dels 10 euros/MWh, i en moltes hores el preu va ser de zero euros/MWh, encara que aquest preu no es trasllada després al rebut exactament, ja que existeixen uns costos fixos per al consumidor elèctric per peatges, càrrecs i ajustaments del sistema.

L'IVA torna al 21%

Al febrer, el preu mitjà diari del mercat a l'engròs es va situar en els 40 euros/MWh, amb un descens del 46% davant gener. Aquest fet va motivar que l'electricitat recuperés temporalment el seu Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del 21% des d'aquest mes de març, després que el preu del mercat a l'engròs registrés una mitjana inferior el febrer als 45 euros/MWh, el límit fixat al Reial Decret de mesures urgents.

L'últim Consell de Ministres de l'any passat va aprovar que l'IVA de l'electricitat passés del 5% al 10% i que es mantingués aquest tipus fins a finals de 2024, sempre que es complís la condició que els preus del MWh al mercat a l'engròs es mantinguessin alts, per sobre d'aquests 45 euros/MWh.

En concret, l'IVA passaria a ser el 21% sempre que el mes natural anterior al de l'últim dia de facturació el preu a l'engròs se situés per sota d'aquest llistó. És a dir, totes les factures que incloguin el consum d'almenys un dia de març, passaran a tenir l'IVA del 21%. Tan sols les llars amb el bo social es deslliuren d'aquest increment, ja que el seu IVA es mantindrà en el 10% durant tot 2024.