Els líders europeus han acceptat la firma de l'acord comercial entre la UE i EE. UU. com una decisió necessària per estabilitzar la situació econòmica i consolidar la cooperació amb Washington en moments d'incertesa. El president nord-americà, Donald Trump, ha concretat que l'acord inclou un aranzel del 15% sobre els béns de la UE que entren als Estats Units.

Brussel·les efectuarà compres d'energia als Estats Units per valor de 750.000 milions de dòlars (638.000 milions d'euros), inversions per valor de 600.000 milions de dòlars (510.000 milions d'euros) i l'adquisició d'una "enorme" quantitat d'equip militar nord-americà. El president no ha donat més informació sobre aquest últim aspecte.

L'acord, ha reaccionat el president del Consell Europeu, António Costa, dona prioritat a la cooperació, protegeix els interessos fonamentals de la UE i brinda a les empreses la certesa que necessiten, recull Europa Press. "Aprofitem aquest resultat per continuar enfortint la competitivitat de la UE i ampliant la nostra xarxa comercial global", ha afegit sobre l'acord pactat aquest diumenge a Escòcia entre el president dels Estats Units i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

El canceller alemany, Friedrich Merz, ha volgut recordar que l'acord "ha evitat un conflicte comercial que hauria afectat durament a l'economia alemanya, orientada a l'exportació." "Hem aconseguit salvaguardar els nostres interessos fonamentals. Tots es beneficien d'unes relacions comercials estables i predictibles amb accés als mercats, a ambdós costats de l'Atlàntic, tant empreses com consumidors," ha afegit.

Més crític s'ha mostrat el primer ministre neerlandès, Dick Schoof. "Sens dubte que hauria estat millor que no existissin aquests aranzels, però aquest acord aporta més claredat a les nostres empreses i més estabilitat als mercats". També el primer ministre d'Irlanda, Micheál Martin, ha vaticinat que aquesta pujada d'aranzels "encarirà i complicarà el comerç amb els EUA" però també "crea una nova era d'estabilitat que, amb sort, contribuirà a una relació creixent i més profunda" entre ambdues parts.

"Atès el risc molt real que existia d'una escalada i de la imposició d'aranzels punitius, aquesta notícia serà bé rebuda per molts", ha declarat el Taoiseach. A l'altre costat de l'Atlàntic, una de les primeres veus del Govern nord-americà en reaccionar ha estat el secretari de Comerç, Howard Lutnick, que ha aplaudit Trump per haver "desbloquejat" una de les economies més grans del món.

La Unió Europea obrirà un mercat de 20 bilions de dòlars i acceptarà completament els nostres estàndards automotrius i industrials per primera vegada en la història", ha manifestat Lutnick en el que ha descrit com "un dia històric per al comerç nord-americà" que "enfortirà les relacions amb la UE durant dècades".