A menys de dues setmanes per a les eleccions a la Generalitat, el número 3 de la llista de Junts per Catalunya, Josep Rull, critica que "actualment a Catalunya tenim un dèficit fiscal desbocat del 8% del PIB" i afegeix que "els catalans aporten cada any 20.000 milions d’euros que no tornen". En el debat econòmic celebrat per ON ECONOMIA aquest dilluns, el candidat de Junts retreu que no té cap sentit que "l’única recepta que tinguem per fer front a aquestes circumstàncies sigui incrementar la pressió fiscal per sobre de la resta de territoris en els quals hem de competir" i agrega que "tenim un incompliment de les inversions en els pressupostos generals de l’Estat.

En aquest sentit, el candidat de Junts proposa "deflactar l'IRPF i avançar la moderació fiscal". Preguntat per si a Catalunya es paguen massa impostos, Rull assegura que "tant de bo poguéssim comparar-ho amb els paràmetres de fiscalitat de la Unió Europea, però ho hem de fer amb les altres comunitats autònomes. És radicalment injust", matisa. 

Sobre fiscalitat, Rull defensa que el model del seu partit és que "Catalunya pugui recaptar tots els tributs" i assegura que "l'única manera de complir amb el principi d'ordinalitat és la bilateralitat i la recaptació i gestió de tots aquests tributs". "És la base que hem de ser capaços de negociar, és el que a curt termini haurà d'afrontar Catalunya". A més, critica que dels 20.000 milions d'euros que els catalans aporten "amb un esforç fiscal molt considerable, en podríem recuperar entre 9.000 i 11.000 milions d'euros" i afegeix que "això impacta en tot l'esquema tributari que hi ha a Catalunya".

Per aquest motiu, des del partit de Carles Puigdemont reclamen una fiscalitat semblant a la d'Euskadi o Navarra que és "molt més atractiva per les classes mitjanes i els sectors productius". "A Catalunya hem d'aspirar al mateix sense matisos, cal plantejar aquest dilema i aspirar a aquest concert econòmic". Rull també recorda que de cada 100 euros que es pressuposten a Madrid, se n'executen de mitjana uns 160 i a Catalunya 40. "Aquest és el problema de fons, amb Madrid hi hem de competir amb igualtat de condicions".  


"És difícil atraure indústria i inversió sense talent qualificat"

Pel que fa a l'aposta per a la indústria a Catalunya, el número 3 de Junts confirma que és "absolutament insubornable". En aquesta línia, Rull recorda que a Catalunya els emprenedors "no se'ls ha de veure com a sospitosos, sinó com aquells que generen riquesa" i que cal que una administració els "acompanyi". "Tenim un sistema burocràtic que posa unes dificultats extraordinàries, que fa alentir els tempos i hem de ser capaços d'ajustar els terminis que té l'empresa i el que té l'administració". A més, defensa que cal oferir disponibilitat de sòl i posteriorment dotar als emprenedors d'infraestructures. "Cal donar confiança a aquells que volen emprendre i proporcionar formació professional per acompasar la demanda de mà d'obra qualificada amb l'oferta que puguem proveir". 

A més, Rull adverteix que un 32,8% de les empreses a Catalunya no poden créixer perquè hi ha una manca de personal qualificat. "És difícil atraure indústria i inversió en termes empresarials si la matèria primera més poderosa que té Catalunya és el talent i no som capaços d’orientar-lo correctament", comenta.

Respecte a la burocràcia, afirma que és clau tant la simplificació administrativa com la normativa i que actualment "estem aplicant normes i estem exigint coses sense sentit". Per aquest motiu, proposa que per a cada matèria hi hagi una sola norma i que es redueixin els temps de gestió. "És fonamental el silenci administratiu positiu i no encallar-nos permanentment en determinades iniciatives". En aquest aspecte, també advoca per la col·laboració publicoprivada i per renovar l'àmbit administratiu. "Tenim bons servidors públics, però hem de racionalitzar els procediments". 


Ampliació de l'Aeroport

Durant el debat, Rull també ha criticat que actualment l'aeroport del Prat "és un aeroport abocat a ser la terminal 5 de Madrid-Barajas perquè no té la capacitat de prendre decisions operatives". Per aquest motiu, defensa tres aspectes fonamentals: que la Generalitat pugui prendre les decisions des de Catalunya, que es pugui canviar el model de gestió en termes d'operacions i, finalment, una millora de les infraestructures. "Quan vaig ser conseller de Territori i Sostenibilitat d'aquest país vam incrementar els vols intercontinentals i cap dels nostres interlocutors mai ens va plantejar que el problema fos la infraestructura". En aquest sentit, recorda que "Barcelona ha de ser un aeroport continental" però amb capacitat de decisió. 

Finalment, sobre habitatge, Rull considera que "és bàsic per poder reactivar l'ascensor social a Catalunya" i reconeix que la llei de l'habitatge, que depèn del govern espanyol, "no pot ser l'única alternativa". Per aquest motiu proposa reactivar el sector i desestigmatitzar-lo. "Cal donar seguretat jurídica, canviar el marc i fer una sacsejada contundent en aquest àmbit".