Els preus van pujar el passat 2023 un 3,1% en termes interanuals (desembre sobre desembre) després que al desembre es registrés un increment zero respecte al mes anterior de novembre, segons les dades definitives donades a conèixer aquest divendres per l'INE, confirmant els avançats a finals d'any. Tanmateix, els aliments s'han encarit al llarg de l'any passat un 7,3%, la qual cosa suposa una moderació d'1,7 punts percentuals respecte a la pujada de novembre. La llet, els ous i els formatges són els artífexs del descens. És el grup que més incrementa els seus preus l'any, seguit d'hotels i restauració, que s'encareix un 5,5%.

Respecte als aliments, els frescos, molt més volàtils, han tingut una pressió alcista més gran, un 7,9% l'any, mentre que els elaborats incrementen el seu cost el 6,1% l'any. L'únic grup que descendeix el preu és el d'habitatge, degut gairebé en exclusiva a la reducció del preu de l'electricitat, encara que es pot recordar que el passat 2022, es van registrar preus històrics màxims, amb més de 300 euros el KWh. En concret, segons les dades de l'INE, els productes energètics -amb referència a electricitat i gas, principalment- han descendit el 6,4% respecte als preus de desembre de 2022, i els carburants, el -0,1%.

 

L'any va arrencar amb un IPC interanual del 5,1% al gener, fins a assolir un 6% de màxim al febrer. A partir d'aquell mes, inicio un descens fins a tocar mínims el juny, quan la inflació interanual es va situar en l'1,9%, especialment per l'efecte de comparació dels preus del mateix mes de 2022, amb l'efecte inflacionari de la guerra d'Ucraïna en màxims. A partir d'estiu, l'IPC anualitzat va començar a despuntar, fins a un pic del 3,5% que va marcar al setembre i octubre, per iniciar un descens en els dos últims mesos de l'any, fins a tancar el 2023 en el 3,1%.

 

Cosa molt diferent s'ha viscut amb els aliments, el grup de productes més inflacionista de l'any passat. Al desembre marca una pujada del 7,3% en relació amb desembre de 2022, el mínim de l'any. Al gener, la cistella alimentària es va incrementar un 15,4%, per marcar al febrer un màxim del 16%, malgrat que en aquells dos mesos ja s'havia implementat l'ajuda de la rebaixa de l'IVA a 16 productes bàsics que suposen un terç del pressupost d'una família en aliments. Des de febrer s'ha anat moderant la pujada interanual.

Amb referència a la inflació subjacent, que mesura l'evolució dels preus descomptant aliments frescos i energia per ser productes amb uns preus molt volàtils, l'any ha acabat en el 3,8%, amb un descens continuat des del màxim del 7,6% de febrer. No obstant això, els experts vaticinen que el 2024, pot acusar els increments salarials pactats per recuperar el poder adquisitiu dels últims anys, que afectaria la inflació més estructural.

Oli d'oliva

Per productes, en el cas de l'alimentació, despunta la pujada del 54,6% de l'oli d'oliva, el producte amb un increment més gran durant el passat 2023, encara que dins de la cistella de la compra també pugen els llegums i hortalisses fresques, el 13,2%, els productes de confiteria, el 14,9%, els gelats, un 12,6%, la carn de porc, el preu dels quals s'ha incrementat des de desembre de 2022 un 12,3%; les fruites fresques, l'11,8% i les patates el 10,2%.

Fora dels aliments, la gasolina s'ha encarit l'any un 10,3%, malgrat els descensos continuats, que s'han anat registrant des de finals d'estiu mentre que el dièsel s'ha mostrat més moderat i s'encareix un 2,7% durant l'any passat. Tanmateix, fora de l'alimentació, el producte que més s'encareix (el segon rere l'oli d'oliva) és el transport marítim de viatgers, un 25,8%, els paquets turístics nacionals amb un increment del 17,9%, en contrast amb el 0,1% que pugen els paquets internacionals i la cristalleria, que ha pujat un 12% en 2023.

Comunitats autònomes

L'IPC ha pujat per sobre de la mitjana en 11 comunitats autònomes, sent Canàries el territori on més han apujat els preus, un 3,8%; en Castella-La Mancha, el 3,4% i a la Comunitat Valenciana, Cantàbria, les Balears i Andalusia, un 3,3%. Catalunya també s'ha quedat per sobre de la mitjana, amb un IPC del 3,2% l'any. Per sota, la Comunitat de Madrid registra un IPC anual del 2,7% i Extremadura és on menys apugen els preus, el 2,4%.