L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya va pujar un 3,2% el desembre respecte al mateix mes de l'any anterior, una dècima més que durant el mes de novembre, i la taxa intermensual va pujar un 0,1%, segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 3,1%, una dècima menys que en el mes anterior, i la taxa anual de la inflació subjacent va baixar set dècimes, fins al 3,8%.

La taxa interanual de Catalunya es va situar una dècima per sobre de la mitjana a Espanya, que per dalt va estar liderada per les Canàries (3,8%), Castella-La Mancha (3,4%) i Melilla (3,4%), i els menors creixements es van produir a Extremadura (2,4%), a Aragó (2,5%) i la Comunitat de Madrid (2,7%).

Aliments i begudes no alcohòliques, el que més puja al desembre

Els preus que més van créixer el desembre a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els d'aliments i begudes no alcohòliques (6,9%); transports (5,6%); hotels, cafès i restaurants (5,3%); ensenyament (3,9%) i altres (3,9%).

Van créixer en grau més baix els preus de begudes alcohòliques i tabac (3,8%); comunicacions (3%); lleure i cultura (3%); parament (2,7%); medicina (2,6%) i vestit i calçat (1,3%), i van baixar en habitatge (-5,6%).

 

 

 

Lleida lidera l'increment interanual

Per províncies, la variació interanual de l'Índex de Preus de Consum al desembre es va situar en el 3,5% a Lleida, el 3,2% a Barcelona, el 3,2% en Girona i el 2,6% a Tarragona.

Respecte a novembre, els preus van pujar un 0,2% a Barcelona i un 0,1% a Lleida, mentre que en Girona i Tarragona es van mantenir iguals.

La inflació subjacent baixa set dècimes

En el conjunt d'Espanya, l'IPC es va mantenir sense canvis el desembre respecte al mes anterior i va retallar una dècima la seva taxa interanual, fins al 3,1%, a causa que el preu dels aliments va moderar el seu creixement gairebé dos punts, fins al 7,3%, i que les begudes alcohòliques i el tabac van suavitzar el seu avenç interanual gairebé quatre punts, fins al 3,7%.

L'evolució del preu dels aliments es deu a l'abaratiment dels llegums i hortalisses i que els preus de la llet, ous, formatge, pa, cereals i carn van pujar el desembre de 2023 menys del que ho van fer l'igual mes de l'any anterior.

Per contra, el transport va elevar la seva taxa interanual gairebé quatre punts, fins al 3,9%, com a conseqüència que el preu dels carburants per a vehicles personals no va baixar tant el desembre de 2023 com el mateix mes de 2022. Amb la moderació de la seva taxa interanual el desembre fins al 3,1%, la inflació encadena dos mesos consecutius de descensos i cau al seu menor nivell des del mes d'agost passat, quan es va situar en el 2,6%.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va baixar set dècimes al desembre, fins al 3,8%, taxa set dècimes superior a la de l'IPC general i la més baixa des de març de 2022, quan es va situar en el 3,4%.