La cistella de la compra segueix boja, amb pujades extremes i caigudes una mica més moderades en termes anuals -en un agost en què la inflació s'ha col·locat en un 2,6% anual-, però amb forts vaivens en els preus mensuals; és a dir, agost comparats amb els preus de juliol. Però de moment, són multitud els productes que pugen -en la seva gran majoria aliments- en termes anuals (agost sobre agost de 2022); menteixis que els que baixen són encara pocs, i pràcticament cap no és un aliment. El focus s'ha posat en l'oli d'oliva, ja que s'encareix un 52,5% en termes anuals i, segons diferents fonts, frega ja els 10 euros el litre del verge extra, quan l'agost de 2022 superava per poc els 6,5 euros. En l'altre extrem, l'electricitat és el bé el preu del qual registra un descens més gran si es compara amb agost de 2022, un 49,6%. Tanmateix, es tracta d'una baixada enganyosa si es té en compte que l'agost de l'any passat el seu preu havia augmentat un 60,6%; és a dir, malgrat el fort descens, no s'han recuperat els preus anteriors a la invasió d'Ucraïna.

Els que més pugen

L'oli d'oliva es col·loca com el producte més inflacionista en termes anuals (agost sobre agost de 2022) amb una pujada del 52,5%, desbancant al sucre que al juliol va ostentar tan fosc pòdium. L'ascensió del cost de l'aliment mediterrani ha estat astronòmica, ja que des de gener s'ha encarit un 26%, una mica més de 2,5 euros en el verge extra i s'ha doblat si es compara amb el preu de fa dos anys. Només el mes d'agost, l'oli d'oliva ha patit un increment mensual (sobre el mes anterior) del 8,7%, que s'afegeix al 5% al juliol; el 3,3% al juny, un 1,1% al maig; un 2,6% a l'abril, l'1,4% al març i un 2,7% al febrer. Al gener, gràcies a l'entrada de la rebaixa del 10% al 5% de l'IVA, el preu es va reduir, concretament un 1,2% sobre el mes anterior.

El segon producte més inflacionista és igualment un aliment, el sucre, el preu del qual puja un 42,5% amb referència al mes d'agost de 2022. Tanmateix, a diferència de l'oli d'oliva, ha moderat les seves pujades en els últims mesos: a l'agost, fins i tot, ha repetit preus; al juliol va pujar dues dècimes, el juny tres i el maig u, el que permet que des de començament d'any, el seu creixement sigui del 2,7%. Res a veure amb l'oli d'oliva. Aquest producte no és dels subvencionats amb la rebaixa de l'IVA.

El tercer bé més inflacionista és un altre aliment, l'arròs, que en termes anuals s'ha encarit un 21,6% un increment que es manté estable en els últims mesos, ja que al març creixia un 22,2% en termes anuals. No obstant això, des de començament d'any s'ha encarit un 8,1%, malgrat que no paga el 4% d'IVA en ser entre els aliments bàsics escollits pel Govern. No obstant això, s'aprecia una certa contenció en els últims mesos, ja que a l'agost va repetir preus respecte al mes anterior, al juliol va pujar un 0,6%, però al juny va estar també en el zero i en major va arribar a descendir nou dècimes. Enrere queden pujades de l'1,2% d'abril o l'1,3% de març.

Els productes de confiteria pugen un 18,2% en termes anuals pressionats pel cost del sucre i es col·loquen com el quart producte els preus del qual estan pels núvols. És, a més, un dels que més ha pujat des de començament d'any, un 12,2%, encara que a l'agost ha contingut les seves pujades, un 0,3%, quan la resta dels mesos va superar l'1% mensual.

Les patates completen el top-5 dels cinc productes -tots ells aliments- amb els preus disparats, amb un ament del 18% en els últims dotze mesos. No obstant això, les expectatives són bones, ja que a l'agost s'han abaratit un 3,3% i al juliol un 3,4% en termes mensuals, trencant una ratxa d'increments propers al 5% mensual. Això ha permès que el màxim anual s'elevés el juny a un 28% i hagi descendit en només dos mesos 10 punts percentuals. No obstant això, a l'agost es paguen un 10% més cares que al gener, malgrat estar exempt d'IVA.

Els que més baixen

L'electricitat és el bé el preu del qual més s'ha reduït en els últims dotze mesos, gairebé un 50%, encara que com queda dit més amunt, no ha recuperat els nivells de fa dos anys. Malgrat que el rebut s'ha abaratit un 14,2% des de començament d'any (també aquesta subvencionada amb l'IVA i altres impostos), és un producte altament volàtil si veiem el seu comportament mensual: agost (+0,6%), juliol (-0,2%), juny (+3,8%), maig (-1%), abril (-3,3%) (març -7,5%), el febrer (+12,6%) i el gener (-17,5%).

Transport combinat de passatgers baixa un 47,7% en els últims dotze mesos, donades els ajuts al transport públic de les administracions estatal i autonòmiques. El tercer descens és per a l'oli de gira-sol, un 34% en termes anuals, i un 26,6%, encara que l'agost de l'any passat va registrar increments del 71%, per la qual cosa, malgrat la reducció, és per sobre del que es pagava abans de la invasió d'Ucraïna.

Els altres descensos en termes anuals, també es produeixen en transports públics, gràcies igualment als ajuts. Així, el de passatgers en metro i tramvia baixa un 27% i el d'autobús un 25,7%.

Respecte a juliol

Els cinc productes el cost dels quals més s'ha elevat l'agost en relació amb juliol, l'encapçala el transport per passatger per mar, els bitllets del qual han pujat el més un 14,1%; els vols internacionals un 10% (si contrasta, els nacionals s'abarateixen un 3,4%), els combustibles líquids utilitzats a la llar, el 9,9%; l'oli d'oliva el 8,7% i el gasoil un 8,6% (la gasolina, una mica més moderat, puja un 5,7%).

Respecte als cinc béns els preus dels quals van descendir en gran manera sobre el mes anterior, el gas natural i de ciutat va descendir un 6,8%; les fruites fresques baixen el més un 4,7%, els paquets turístics internacionals el 3,4% (menteixis que els nacionals s'encareixen un 8,5%, per l'augment més gran dels hotels d'Espanya); l'oli de gira-sol cedeix un 3,4% i les patates un altre 3,3%. Analitzant el conjunt dels 200 productes que analitza l'INE, es detecta una contenció major de preu, perquè 52 van reduir respecte a juliol i 49 van repetir preus. És a dir, només la meitat dels béns i serveis analitzats per l'INE van apujar els seus preus, encara que en conjunt la cistella de la compra a l'agost va pujar un 0,5%, per la forta estrebada dels combustibles.