L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya va pujar un 5,6% el mes de febrer respecte a un any abans, tres dècimes superior a la taxa interanual registrada el gener (5,3%) i la taxa intermensual va créixer en un 1%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 6%, una dècima per sobre del mes anterior; la taxa de variació mensual va ser del 0,9% i la inflació subjacent va créixer una dècima respecte a gener, fins al 7,6%, la més alta des de desembre de 1986.

La taxa interanual de Catalunya (5,6%) es va situar per sota de la mitjana a Espanya (6%), que per dalt va estar liderada per Castella-la Manxa (6,9%), Canàries (6,8%) i Andalusia i Múrcia (totes dues amb un 6,6%), i l'augment més gran intermensual es va produir a Canàries, amb cinc dècimes més, mentre que a Madrid i Navarra es va reduir una dècima i a Extremadura, 0,9 punts percentuals.

 

Repunt de preus al febrer

Els preus que més van pujar el febrer a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els d'aliments i begudes no alcohòliques (14,5%), begudes alcohòliques i tabac (8,1%), parament (7,8%) i hotels, cafès i restaurants (7%). Van pujar en menor mesura els preus de vestit i calçat (5,1%), altres (4,2%), lleure i cultura (3,3%), medicina (2,8%), comunicacions (2,5%), transport (1,8%) i ensenyament (0,6%), i només van abaixar els preus d'habitatge (-4,1%).

En el conjunt d'Espanya, la pujada dels aliments ha influït l'increment dels preus dels llegums i hortalisses (un dels productes subvencionats amb la deducció en l'IVA), els preus del qual pugen més que l'any passat, la carn, que incrementa el seu preu respecte a la disminució en 2022, i el peix i marisc, els preus del qual disminueixen menys que l'any passat, tots tres exclosos de la mesura de la reducció de l'IVA. També afecta, encara que en sentit contrari, la llet, formatge i ous, que augmenten els seus preus menys que en 2022, tots ells amb suport del govern espanyol.

 

 

IPC per províncies

La variació interanual de l'IPC al febrer es va situar en el 6,7% a Lleida, seguida per Girona, amb el 5,8%; Tarragona, amb el 5,5%, i Barcelona, amb el 5,4%. Respecte al mes de gener, els preus van augmentar a totes les províncies catalanes, amb un 1,2% a Lleida, un 1,1% a Barcelona, un 1% a Tarragona i un 0,6% en Girona.