Isabel Díaz Ayuso aviva la seva batalla fiscal amb la resta de Comunitats Autònomes. La presidenta de la Comunitat i del PP de Madrid ha anunciat aquest dilluns que el seu programa electoral per a les eleccions del 28 de maig inclourà en una rebaixa d'un altre mig punt en tots els trams de l'IRPF per a la següent legislatura. Ayuso ha llançat la promesa en la vigília del començament aquest dimarts de la campanya de la Renda 2022 durant un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum a Madrid i ha destacat que la nova rebaixa se sumarà que els madrilenys ja notaran en la declaració de la renda de 2022 perquè el seu govern ja va rebaixar en mig punt l'escala autonòmica el 2021.

Segons ha dit Ayuso, l'estalvi "extra" per als madrilenys per aquesta mesura serà de 334 milions d'euros en la declaració de la renda de 2022. "Des que soc president de la Comunitat de Madrid els ciutadans s'han estalviat més de 23.000 milions, la qual cosa suposa 6.700 euros per contribuent", ha recalcat la candidata a la reelecció del PP per a la Comunitat de Madrid. Prèviament, la Comunitat de Madrid ja va aplicar baixades en l'IRPF el 2007, 2014, 2015 i 2018.

La presidenta madrilenya continua d'aquesta manera utilitzant la seva capacitat fiscal per reduir impostos i presentar-se com una regió fiscalment atractiva davant les altres CCAA, especialment les que han optat pel camí contrari per millorar la seva recaptació. Ayuso, que sistemàticament nega que apujar impostos impliqui una millora en la sanitat o educació públiques, sempre ha defensat que abaixant impostos "s'estimula l'economia, s'acaba amb la submergida i els ciutadans, autònoms i empresaris tenen més diners per moure".

De fet, la Comunitat de Madrid acaba de llançar una eina virtual que permet a qualsevol ciutadà calcular l'"estalvi fiscal" del que es beneficiaria en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per viure a Madrid en comparació amb la resta de CCAA, ja que la madrilenya és la regió amb el tipus marginal més baix per a les rendes altes.

Com a exemple, un mateix contribuent que amb rendes del treball de 110.000 euros, solter, menor de 65 anys i sense fills, pagaria per IRPF 3.434,4 euros menys del que pagaria en la Comunitat Valenciana, la regió amb el tipus marginal més elevat per a les rendes altes i on hauria de pagar en la declaració de la renda 38.834,29 euros.

Vint baixades d'impostos

La Comunitat de Madrid ha aprovat 20 baixades d'impostos al llarg d'aquesta Legislatura i, des de 2021, és l'única regió de règim comú sense tributs propis. A més, s'ha ampliat la bonificació al 25% del de Donacions entre germans i entre oncles i nebots, igual com en el de Successions.

El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, ha posat de relleu la gestió d'Ayuso abaixant impostos i preservant el dinamisme econòmic a Madrid. Durant la seva intervenció per presentar la presidenta madrilenya, el líder del PP també ha destacat les seves polítiques d'impuls de la natalitat i la seva gestió per "protegir la sanitat pública" que, segons ha dit, és "la millor d'Espanya segons un estudi que s'ha fet públic".

Feijóo també ha defensat "una política que li torni l'autonomia per atreure inversions a la Comunitat de Madrid d'acord amb la seva autonomia fiscal i com consideri oportú".