Luis de Guindos ha avisat aquest divendres de les conseqüències de debilitar els marcs regulatoris de la banca. El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) ha instat a implementar totalment el marc regulatori de Basilea III i ha advertit que desviar-se o aplicar una relaxació de les regles pot crear riscos sistèmics.

En la seva intervenció en un seminari organitzat per l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya, Guindos ha assenyalat que les tensions financeres observades aquesta primavera mostren que el marc de Basilea, que té pilars regulatoris i de supervisió, necessita ser vist i implementat totalment.

"L'acabament de Basilea III en la legislació de la UE és crucial per mantenir segurs als nostres bancs (...) Hauríem de fer-ho fidelment, sense desviacions," ha defensat l'economista espanyol, per a qui un marc regulatori debilitat "pot crear riscos sistèmics".

En aquest sentit, el vicepresident del BCE ha defensat que un marc regulatori sòlid condueix a una estabilitat més gran, destacant que els bancs de la zona euro han resistit notablement a la pandèmia, la guerra i el recent episodi d'estrès bancari. Alhora, ha advertit que la resiliència de la banca de l'eurozona davant de l'últim episodi de tensió no hauria de conduir a cap mena de complaença.

Regles fortes i supervisors forts

D'aquesta manera, Guindos ha afirmat que "només regles fortes conduiran a bancs forts", per la qual cosa ha expressat la seva preocupació respecte d'aquelles àrees en les quals la legislació proposada per a la regulació actual del capital es desviaria de Basilea III. "Reduir ara les salvaguardes proporcionades per les normes globals acordades enviaria un missatge perjudicial no només sobre la futura resiliència dels bancs de la UE, sinó també sobre el compromís de la UE amb els acords internacionals", ha advertit.

Així mateix, per a l'espanyol "només els supervisors forts poden implementar una supervisió forta", pel que ha expressat la seva preocupació davant de la renuència a atorgar al BCE un paper més fort i adequat com a guardià, per garantir que únicament directius adequats i experimentats puguin ocupar els llocs més alts als bancs, especialment en els grans. "El recent episodi d'estrès bancari ha demostrat que la cultura és important i que els bancs han d'administrar-se adequadament, ja que, altrament, s'erosiona la confiança", ha apuntat.

En particular, ha subratllat que els problemes de confiança poden desenvolupar-se i propagar-se més ràpidament en l'era digital, quan el pànic bancari pot passar més de pressa que en el passat, el que fa encara més important comptar amb banquers compromesos amb models de negocis bancaris sòlids, ja que són una condició prèvia per a la confiança. "Necessitem un llibre de regles estricte que permeti als supervisors verificar i reaccionar davant dels problemes relacionats amb la gestió bancària", ha resumit.