La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest divendres que el govern espanyol emprendrà en els "dies que venen" una reforma legislativa perquè la invalidesa permanent no sigui motiu per a l'acomiadament automàtic d'un treballador. Fonts jurídiques assenyalen a ON ECONOMIA que, a la pràctica, la reforma obligarà les empreses a adaptar el lloc de treball quan un empleat hagi patit una incapacitat sobrevinguda, prohibint que la primera opció sigui l'acomiadament d'aquest treballador, una cosa que avui permet l'Estatut dels Treballadors.

"Les persones que pateixen una invalidesa permanent de diferents graus, algunes d'elles porten associades l'extinció del contracte de treball. Doncs bé, emprendrem una modificació legislativa perquè les persones amb invalidesa permanent i que estan afectes a la legislació en vigor, no es produeixi automàticament l'acomiadament de les mateixes", ha explicat la vicepresidenta, que parla d'un col·lectiu afectat "molt important".

Sentència europea

La reforma es deriva d'una sentència coneguda aquest dijous del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ha declarat que la normativa espanyola -que permet l'acomiadament d'un empleat amb discapacitat permanent de la seva empresa- és contrària a la directiva europea relativa a l'establiment d'un marc general per a la igualtat de tracte en l'ocupació i l'ocupació subscrita l'any 2000.

Jesús Cruz Villalón, catedràtic de Dret de la Universitat de Sevilla, explica que la sentència suposa modificar l'article 52.a de l'Estatut dels Treballadors (ET), sobre Extinció del contracte per causes objectives, que estableix que podrà extingir-se "per ineptitud del treballador coneguda o sobrevinguda posteriorment a la seva col·locació efectiva en l'empresa. La ineptitud existent anteriorment al compliment d'un període de prova no podrà al·legar-se posteriorment a l'esmentat compliment".

Villalón aclareix que, en cap cas, una empresa no pot acomiadar una persona que ha estat contractada amb una incapacitat; tanmateix, sí a un treballador que ha patit una minva de les seves capacitats estant ja contractat que li impedeixi de desenvolupar adequadament el seu lloc de treball. En aquest cas, es permet a les empreses l'acomiadament.

El catedràtic aclareix que el TJUE exigeix que la normativa espanyola se sotmeti a la comunitària, perquè hi ha una directiva que obliga les empreses a adaptar els llocs de treball per permetre a l'empleat que s'ha determinat una incapacitat permanent parcial (menys del 33%) o total compatible amb el treball, pugui continuar en l'empresa, sense que s'opti primer per l'acomiadament. Si l'empresa no ha condicionat el lloc de treball, l'acomiadament, segons la directiva, es pot considerar discriminatori. No obstant això, el jurista explica que el concepte recollit en la directiva europea és "imprecís", ja que matisa l'obligació depenent del cost que suposi per a l'empresa adaptar el lloc de treball. Una cosa que la reforma que ha anunciat Yolanda Díaz haurà de precisar.

Mariano Sanz, responsable de Salut Laboral de CC.OO. remarca que la incapacitat sobrevinguda que impossibilita un treballador per exercir les seves funcions laborals "és causa d'acomiadament objectiu", segons l'actual redacció de l'article 52 de l'ET. I insisteix en la tesi de Villalón, que s'exigirà l'adaptació del lloc de treball, abans d'acomiadar. Sanz explica que l'obligació d'adaptar el lloc de treball en cas d'incapacitat sobrevinguda és part de la negociació col·lectiva i es recull a molts convenis. El següent pas serà sol·licitar-lo en la norma laboral, diu.

Sentència espanyola

La declaració del TJUE arriba després d'una consulta realitzada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) d'Illes Balears per conèixer la compatibilitat del Dret espanyol amb l'obligació que té l'empresari de realitzar "ajustaments raonables" (col·locar l'empleat en un altre lloc de treball abans d'acomiadar-lo) previst en la directiva europea. Així mateix, es produeix després que el treballador en qüestió recorregués la desestimació d'una demanda que va interposar contra el seu ocupador per acomiadar-lo després de ser declarat amb incapacitat total després de tenir un accident laboral en la mateixa empresa.

En aquest sentit, la sentència dictada pel TJUE avisa que la directiva europea s'oposa a la normativa espanyola que estableix que "l'empresari pot posar fi al contracte de treball per trobar-se el treballador en situació d'incapacitat permanent per executar les tasques que li incumbeixen en virtut de l'esmentat contracte a causa d'una discapacitat sobrevinguda durant la relació laboral".

Reforma de la Constitució

La vicepresidenta ha aclarit aquest divendres que "el que estem fent ara és acoblar i desenvolupar un dels dèficits que tenim, que és l'extinció automàtica en una sèrie de casos d'invalidesa permanent, amb una realitat concreta com va ser ahir la modificació de l'article 49 de la Constitució". Una reforma que neix, segons Díaz, d'una reclamació de Cermi, que es farà "amb caràcter immediat", de la mà del diàleg social i com una "separata" de la reforma global de l'acomiadament que emprendrà el govern espanyol en aquesta legislatura, segons ha explicat la vicepresidenta segona.

"Ahir hem fet una transformació importantíssima constitucional que ens permet que en aquells suposats legislatius que portaven automàticament l'extinció contractual, això és, l'acomiadament per raó d'una discapacitat, avui la modifiquem", ha precisat la ministra.